IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
14:00 | 27 ноември 2021
Обновен: 02:57 | 20 април 2024

Приемат Бюджет 2022 до края на януари

Това решиха преговарящите за ново правителство

По материала работи: Ставри Таргов
Приемат Бюджет 2022 до края на януари

Бюджет 2022 трябва да бъде приет до края на януари догодина. Това решиха представителите на група „Финанси“ от „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Въпреки че желанието на всички е бюджетът да бъде приет в срок до края на настоящата година, Асен Василев, който най-вероятно ще заеме поста на финансов министър, обясни, че структурата на Министерския съвет ще е различна, което означава, че и финансовата рамка ще бъде напълно различна. По думите му не е обозримо да се приключи работата по него до края на годината.

Всички тегления от банка над 10 000 лева и преводи в чужбина над 1 милион лева да се докладват в Националната агенция за приходите, предлагат от „Продължаваме промяната“. Това обяви днес съпредседателят на проекта Асен Василев по време на дебатите на тема „финанси“.

Предложенията си представиха и БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, като и трите политически сили са обединени около идеята за въвеждането на необлагаем минимум. Това са предпоследните дебати от серията коалиционни преговори, като следобед предстоят разговори за международната политика.

Различните политически сили правят предложения за бюджета догодина, както за дългосрочно мерки.

Например от БСП настояват от 2022 г. минималната работна заплата да не бъде по-ниска от 700 лв. месечно, а след това да се фиксира като процент.

Орлин Ваташки от левицата заяви:

„Като в допълнение предлагаме минималната работна заплата да се изчислява като процент от средната за страната от предходна година, отново следвайки европейските практики, за да не се фиксира всяка година определена цифра – между 45 и 50%“. БСП смята, че дефицитът догодина трябва да бъде между 4 и 4,5% от БВП.

От „Има такъв народ“ виждат недостига в хазната между 3 и 3,5 на сто и подкрепят идеята за по-ниска ДДС ставка за определени храни.

„Нивата на инфлацията основно се движат от хранителните продукти и заради това трябва да се прецизира върху кои да бъде намалена ДДС ставката. Това допълнително ще доведе и до изсветляване на бизнес и особено на хлебопроизводителите“, коментира Пламен Данаилов от ИТН.

Георги Ганев от „Демократична България“ заяви, че по повечето точки има съгласие в политиките. Той настоява бюджетът за догодина да бъде приет в срок:
„Няма да е лесно, ще има среднощни неща със сигурност, не е като да не сме били там“.

От „Продължаваме промяната“ заявиха, че не смятат за нужно да правят промени в данъчната система догодина.

Засега политическите сили само излагат предложенията си, а коментарът по тях предстои, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна