IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
13:30 | 1 декември 2021
Обновен: 17:50 | 22 април 2024

Предлагат увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки

Доходите за пенсионерите ще бъдат запазени на нивата, които са сега

По материала работи: Ставри Таргов
Предлагат увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки

Предлагат увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки. Това обяви финансовият министър Валери Белчев.

„Над 750 хиляди души в страната получават минималната работна заплата - 650 лв. на месец са крайно недостатъчни. Предлагаме тя да се увеличи на 710 лв, политическите партии се обединиха около сходна сума”, обясни той.

По думите му увеличение се предлага и за детските надбавки и прага на получаването им.

„Всички граждани на заплата до 510 лв. ще имат право да получават такива. Те ще се увеличат с 20%. В абсолютна стойност не е много, но процентите са сериозно увеличение. Това ще засегне 120 хиляди деца в България”, каза още Белчев.

Значително ще се увеличат и надбавките за деца до 2-годишна възраст. Майчинските надбавки ще се увеличат от 380 лв. на 650 лв.

Доходите за пенсионерите ще бъдат запазени на нивата, които са сега. Това означава средно увеличение от 84 лв. на човек.

Министерството на финансите положи всички усилия да осигури добра бюджетна рамка, която да бъде предложена на парламента, заяви още министърът.
„Не сме се бъркали в политики, не сме предвиждали структурни промени и орязване на кадри. Предлагаме единствено социална защита на населението.

Предвид тревожните икономически параметри, нивата на инфлацията са в рамките на допустимото”, допълни Белчев, цитиран от Нова.

Коментари

Димитър ( преди 2 години )
Максималната пенсия ще я намалят от 1560 на 1500
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Чужда пита ( преди 2 години )
Аз му виках на сина да не учи, ама той сбъркан - доктор щял да става! Хак да му е - току що започна с начална заплата 900 лв., а санитарката със 700. Ко? Да!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
опетков ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна