IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
10:00 | 10 декември 2021
Обновен: 02:52 | 23 март 2024

Скъпата ни Коледа! Пенсионерско примирение, броят "жълтици" за насъщния

От увеличението на цените на горивата и енергията страдат и потребители, и търговци, и производители

По материала работи: Ставри Таргов
Скъпата ни Коледа! Пенсионерско примирение, броят "жълтици" за насъщния

С около 20% по-скъпо ще ни струва коледната вечеря в сравнение с предходните години. Причина за сериозното увеличение на цените на стоките са по-скъпите горива и ток в последните месеци.

Венера Тонева е пенсионер. Току-що е получила пенсията си и вече проверява какво би могла да си купи за Коледа. Смята, че дори и с добавката ще ѝ бъде трудно.

"Скъпо е. Трябва да ядем два пъти по-малко. Ние ще гледаме да се вместим някак, за да отпразнуваме хубав празник", сподели пенсионерката.

От увеличението на цените на горивата и енергията страдат и потребители, и търговци, и производители.

"Все по-малко клиенти идват на общински пазари, повечето са във веригите. И като прибавим повишението на енергоносители, на горива - цената става непосилна за повечето клиенти", коментира Росица Тодорова.

Експерти смятат, че решение на ситуацията с по-високите цени е държавата да вдигне заплатите и пенсиите.

"Преизчисляването на пенсиите ще компенсира в някаква степен повишението на цените", подчерта макроикономистът и преподавател във Великотърновския университет д-р Иван Боянов.

Докато заплатите не започнат да се увеличават пропорционално на повишението на цените, покупателната способност на българина ще остане ниска, категорични са икономисти.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

опетков ( преди 2 години )
Да, и като увеличат заплатите и пенсиите, търговците пак ще вдигнат цените, а държавата ще се оправдава със "пазарната икономика".
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна