IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
17:00 | 13 декември 2021
Обновен: 09:17 | 28 април 2024

Харчим 1/5 от заплатата за коледни подаръци

Пикът на продажбите се очаква между 15 и 25 декември

По материала работи: Ставри Таргов
Харчим 1/5 от заплатата за коледни подаръци

Тази година за коледни подаръци ще похарчим средно по 360 лв., предвиждат търговци. Очакванията са тази година да отделим повече средства за подаръци за най-близките, а истинският бум в покупките предстои през този уикенд.

Голяма част от празничните покупки и тази година ще бъдат направени онлайн заради изискването за зелен сертификат. Търговците обаче стават все по-изобретателни и предлагат на своите клиенти възможността да разгледат и заплатят желания продукт на изнесена пред обекта каса.

Противоепидемичните мерки у нас водят и до ръст на онлайн пазаруването, което стартира още през ноември. Сред най-търсените подаръци отново ще бъдат битова техника (52%), дрехи (45%), обувки (35%), смартфони и таблети (34%). Така една пета от доходите ни ще отидат за коледни изненади за най-близките, предава Нова ТВ. На фона на най-търсените подаръци, най-желани пък са пътуванията (36%), дрехи (34%), битова електроника (33%), книги (27%), дреболии (25%).

Оказва се, че през последните години по време на коледното пазаруване сме харчили по средно 8 млн. лева на час, като очакванията са през 2021 г. те да скочат допълнително.

"Имаме над 10% ръст на депозитите, над 60 млн. лева държим в банките. Това кара голяма част от българите да са по-смели и да похарчат повече по празниците", коментира кредитният консултант Тихомир Тошев. В магазините за бяла и черна техника продажбите през декември са до три пъти по-високи отколкото през останалата част от годината. Пикът на продажбите пък се очаква между 15 и 25 декември.

"Смартфонът е едно от устройствата, които се подаряват най-често. Към него се включват още смартчасовниците и персоналните компютри", смята Йордан Вакъвчиев - управител на магазин за техника.

Ако решим да зарадваме своите близки с нов телевизор, ще ни се наложи да си подготвим средно между 1000 и 1500 лева, за смартфон сумата също надвърля 1200 лева, а при лаптопите - 2000 лева. Именно високата им цена става причина потребителите да решат да изтеглят стокови кредити.

"Те само много достъпни - потребителите ги получават още в магазина, в който са си харесали продукта. Основно избираните стоки ще са бяла и черна техника. Много пари ще отидат и в посока закупуването на фотоапарати и лаптопи", поясни Тихомир Тошев.

До края на годината кредитни експерти очакват не само увеличаване на стоковите кредити, но и на плащанията с кредитна карта. Те са категорични още, че потребителите са предвидили тази година за освежаване на дома като за целта ще прибегнат до потребителски кредити на стойност 2 - 6 000 лева.

На второ място пък се нарежда покупката на семеен автомобил, за който трябва да подготвим между 5 и 15 000 лева. За да не излезем "на червено" след празниците месечните такси за изтеглените кредити не бива да надвишават 30 на сто от доходите ни, пише "Монитор".

Коментари

Новини Варна