IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
12:00 | 18 декември 2021
Обновен: 14:43 | 18 април 2024

Потребителската кошница у нас е поскъпнала с 11 лв.

Продуктите, които задържат цената си, са свинското месо и оризът

По материала работи: Ставри Таргов
Потребителската кошница у нас е поскъпнала с 11 лв.

С 11 лева е поскъпнала потребителската кошница в България в сравнение с миналата година. Това обясни в студиото на „Събуди се” по Нова председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов.

Той обясни, че продуктите, които задържат цената си, са свинското месо и оризът. Те ще ни струват точно толкова колкото и през 2020 г.

„При захарта имахме едни доста стабилни цени дълъг период от време - сега поскъпването е с около 20%. При яйцата и пилешкото месо сме около 20%. При олиото поскъпването е над 45%. В случая - всичко сочеше, че трябва да има тенденция на спад, вследствие на добрата реколта, но кризата в енергийния пазар реши друго”, коментира Иванов.

Цените на всички продукти, освен свинското, са тръгнали нагоре. „При плодовете и зеленчуците няма някакви драстични изменения спрямо нивата от миналата година.

Проблемът ще го усетим през пролетта на 2022 г.”, предупреди той. Причината за това ще са по-скъпите торове и разходите за отопление на оранжериите.

Коментари

Новини Варна