IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
15:00 | 21 декември 2021
Обновен: 14:21 | 27 март 2024

Откриват завод за електрически велосипеди у нас

Планирано е инвестицията да е 40 млн. евро

По материала работи: Ставри Таргов
Откриват завод за електрически велосипеди у нас

"С такъв тип производства България ще излезе на първо място в Европа по производство на електрически велосипеди", посочи министърът на иновациите и растежа по време на събитието.

Тези инвестиции са част от усилията ни за развитието на българската икономика. Те са резултат от стратегията ни за създаване на стабилна правна рамка, нулева толерантност към корупция и за мен лично събитието днес е свидетелство, че тази стратегия работи, каза още Даниел Лорер.

По думите му превръщането на България в стабилна европейска страна, където законността е над всичко, ще привлече много чуждестранни инвестиции, които в последното десетилетие у нас изчезнаха.

Той подчерта, че инвестицията е признание за пътя, който беше започнат лятото с промяната.

Вече се случват проекти, за които сме разказали и те започват да придобиват своя физически облик у нас. Велосипедната индустрия е една от най-силните и експортно ориентирани в страната. С тази нова инвестиция можем да станем първи производител в Европа, добави министърът.

Лорер посочи, че Министерството на иновациите и растежа ще създаде институционалната рамка, както за насърчаване на малки и средни предприятия, така и на стартъпи и на по-големи инвестиции, така че да се постигне икономически растеж от поне 5% догодина.

Новият завод за електрически велосипеди и други двуколесни електрически превозни средства ще е разположен в "Тракия икономическа зона" и ще осигури нови 1000 работни места за Пловдив и региона.

Планирано е инвестицията да е 40 млн. евро. Тя е съвместна между пловдивския производител на велосипеди "Макском" и австрийския производител на мотоциклети Pierer Group, една от емблематичните европейски фирми в мотоциклетния, а вече и във велосипедния бизнес, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна