IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Икономика
10:00 | 29 декември 2021
Обновен: 18:15 | 24 юни 2022

Порязани пенсионери! Не високият доход, а стажът ще е водещият!

34 000 българи са ощетени

По материала работи: Ставри Таргов
Порязани пенсионери! Не високият доход, а стажът ще е водещият!

Най-голямото увеличение на пенсиите от повече от 10 години е факт, но ощетени са 34 000 българи. Таванът от 1500 лева ги спира да вземат реалната си пенсия.

Вдигането на тежестта на стажа в пенсионната формула до 1,35 този месец добавя нови над 6500 души, които не могат да получават реалните си пари

С реформата “Калфин” бе записано таванът да отпадне за новите пенсии от 2019 г., но ГЕРБ промени тази разпоредба.

Падането на тавана през следващата година, за да вземат пенсионерите всички пари, които им се полагат, би струвало 110 млн. лв.

В следващите 6 месеца ще се прави анализ как пенсиите могат да се вдигнат и да бъдат по-справедливи.

11 783 452 лв. е удържала всеки месец държавата от пенсиите на 43 260 души, ограничени от тавана през 2020 г., показаха последните сметки на НОИ. През миналата година таванът бе 1200 лв.

Най-голяма е групата на пенсионерите, които са били ощетени с до 50 лв. на месец от това ограничение - 7143 души. От тях държавата е спестявала 173 112 лв. месечно. По-голямата част от тях вече няма да бъдат ограничени от тавана, защото с преизчислението и с увеличението на таванадо 1500 лв. вече ще получават реалните си пари.

6033-ма пък са били орязвани с до 100 лв. на месец, от което НОИ е спестявал 447 493 лв. И при тази група се очаква голяма част вече да вземат парите, които им се полагат.

До 500 лв. и повече над тавана е трябвало да вземат 1430 души, от тях държавата е спестявала 677 531 лв. на месец. Всички те със сигурност ще бъдат ощетени и през новата година, защото реално трябва да получават повече от новия размер на минималната пенсия - 1500 лв.

Най-ощетени обаче са 1773 възрастни, чиито реални пенсии са с над 850 лв. по-високи от тавана. Само от тях държавата е пестила по 2 320 460 лв.
Малко под 10 хил. от хората, ограничени от тавана, са били военни.

Над 25 хил. души се възползваха от повдигането на тавана от 1 януари 2021 г., когато той стана 1440 лв. и тази група започна да взема реалния размер на пенсията си. Почти толкова обаче продължават да са ограничени.

И докато държавата е спестила около 141,4 млн. лв. от тавана през 2020 г., то тя е доплатила над половин милиард, за да могат над 661 334 души да стигнат минималната пенсия.

От Коледа влязоха в сила и нови размери на пенсиите. Така минималната вече е 370 лв. Реалният размер на около 1 млн. пенсии ще е под тази сума. Тук е важно да уточним, че въпреки това те ще получават 370 лв.

От размера на минималната пенсия зависи и тази за непълен осигурителен стаж. Така тя вече е 314,50 лв. Същата минимална сума получават и хората с инвалидни пенсии, които имат увреждания между 50 и 70,99%. Тези с инвалидност между 71 и 90% вече вземат 388,50 лв. Хората с инвалидни пенсии, които имат увреждане над 90%, получават 425,50 лв. Наследствената пенсия вече е 277,50 лв., а социалната за старост - 170 лв.

Всички пенсии се преизчисляват с увеличението на тежестта на стажа до 1,35. Увеличеният коефициент на тежестта на година стаж ще се прилага само към действително изработени години, а не към преизчислените. Така всички хора, работили тежък труд от първа и втора категория - миньори, химическа промишленост, транспорт и пр., няма да получат увеличение за всички години в личната им пенсионна формула, а само за реално изработените.

За пенсионерите, които имат осигурителен стаж, положен при условията на първа или втора категория труд, разликата между общия им осигурителен стаж, превърнат към трета категория труд, и осигурителния им стаж без превръщане продължава да участва при определяне на размера на пенсията с 1,2 на сто за всяка година осигурителен стаж и съответната пропорционална част от този процент - за месеците осигурителен стаж, обясниха от НОИ.

Средното увеличение e с 12,5%, или 73 лв., за хората в трета категория труд.

Това дава възможност на хората, които имат по-дълъг трудов стаж, да получат много по-голяма пенсия.

Така от 25 декември НОИ преизчислява служебно над 2 000 000 трудови пенсии и добавки - за осигурителен стаж и възраст, инвалидни, наследствени и вдовишки. Преизчисляването ще се извърши само ако това е по-благоприятно. В противен случай се запазва предишният размер.

Преизчислените размери хората ще получат с плащането за януари, което ще стартира от Ивановден. С тях ще бъде изплатена и разликата от преизчислението за последните 7 дни на 2021 г. - от Коледа до Нова година. За всяка пенсия ще бъде издадено разпореждане, но то ще се получава само с искане. В зависимост от желанието на пенсионера връчването може да се извърши на място в приемната на съответното териториално поделение на НОИ, чрез лицензиран пощенски оператор - с препоръчано писмо с обратна разписка, или чрез системата на Държавна агенция “Електронно управление”, обясниха експертите. Другата опция хората да проверят какво ще получат е с ПИК на НОИ, но това ще е възможно след януари.

За Ивановден пенсионерите ще получат и новата добавка от 60 лв. Тя ще се изплаща до юни. Освен това през януари ще стартира и новата еднократна добавка от 75 лв. за ваксиниран пенсионер над 65 г.

Първото плащане ще стартира на 7 февруари, когато ще се изплащат и пенсиите. То ще бъде за хората, които имат поставена бустерна доза. Тези, които нямат поставена ваксина, ще получат парите си след първата игла. Бонусът ще се изплаща в месеца след поставянето на ваксината.

Ако бустерната доза или първата игла е поставена през март, то бонусът от 75 лв. ще се плати с пенсията за април.

Хората няма да подават заявления, за да вземат бонуса, а информацията ще се обменя по служебен път.

Пенсионерите, които нямат поставена нито една игла, ще получат поощрението след първата доза. А тези с две ваксини - когато поставят и бустерна.

Кампанията стартира от 1 януари и ще е до края на юни. Целта е към февруари да има нови 300 хил. ваксинирани, за да се спре натискът към болниците, съобщава 24 часа.

Коментари

Новини Варна