IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
16:15 | 29 декември 2021
Обновен: 11:55 | 25 април 2024

НАП намалява с 20% глобата, ако я платим в 14-дневен срок

Промяната е в сила от 23 декември

По материала работи: Ставри Таргов
НАП намалява с 20% глобата, ако я платим в 14-дневен срок

С 20% могат да намалят размера на наложена глоба или имуществена санкция от НАП нарушителите, ако я платят в 14-дневен срок от връчването на наказателното им постановление. Това посочиха от пресцентъра на приходната агенция в писмо до медиите.

Тази възможност се дава в нова разпоредба от Закона за административните нарушения и наказания, която влезе в сила от 23 декември 2021 г.

Според новите правила за административнонаказателно производство, лицата, които не желаят да обжалват наложената от НАП глоба или имуществена санкция, могат да платят 80 % от нейния размер.

За целта те трябва да подадат в офис на НАП заявление по образец и да внесат сумата в двуседмичен срок от връчване на наказателното постановление по банкова сметка „Данъци и други приходи за централния бюджет“ на компетентната териториална дирекция или офис на НАП. Ако не бъде подадено заявлението, то нарушителите губят правото си да се възползват от възможността да платят по-ниска санкция.

В 14-дневния срок от връчване на наказателното постановление в намален размер могат да се платят глобите и имуществените санкции, които са по наказателните постановления, издадени след 22.12.2021 г. или преди тази дата в случай, че двете седмици от връчване на наказателното постановление не са изтекли към 23.12.2021 г.

Тогава наложената глоба или имуществена санкция влиза в сила от датата на плащането ѝ, съобщава bTV.

Коментари

hfhfughjuhg http://m ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна