IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
11:00 | 11 януари 2022
Обновен: 08:36 | 17 май 2024

Дядо и баба си броят стотинките, а НОИ им обяснява днес – кое, защо и как

Управляващите продължават да твърдят, че има средно 12,5% увеличение към пенсиите

По материала работи: Ставри Таргов
Дядо и баба си броят стотинките, а НОИ им обяснява днес – кое, защо и как

Управляващите продължават да твърдят, че има средно 12,5% увеличение към пенсиите, като отдават разочарованието от тях на намалената ковид добавка.

Те все още са в неведение защо се получи разминаване между очаквания и реалност, като очакват днес обяснения от НОИ по този въпрос. Това стана ясно от интервю на шефа на социалната комисия в НС Искрен Арабаджиев ("Продължаваме промяната") в предаването на Цветанка Ризова "Лице в лице" по Би Ти Ви.

На извънредно заседание днес социалната комисия ще обсъжда законопроекта, с който се удължава действието на някои социални плащания заради липсата на бюджет. Очаква се с него да бъдат предвидени и компенсации за пенсионерите, които въпреки категоричните обещания през януари получиха по-ниски суми спрямо декември. Разбирането ни беше, че никой няма да получи по-малко. Утре ще питаме НОИ защо се получи това разминаване, обясни Арабаджиев.

До този момент всички опити за обяснение на случилото се насочват вниманието към намалената добавка, като никой не коментира липсата на периода 2017-2019 г. от индексацията на преизчислените пенсии. Именно решението на НОИ да не приложи индексация за 2018 и 2019 г. се тълкува от много пенсионери като основен проблем на преизчислението. Ако тази индексация бе приложена, много от тях смятат, че нямаше да се стигне до по-ниски суми този месец.

През тези две години имаше два начина на осъвременяване на пенсиите, като НОИ прилагаше по-благоприятния за всеки пенсионер. Единият е през тежестта на една година стаж в пенсионната формула, като за 2018 г. коефициентът е 1,169, а за 2019 г. - 1,2. Другият е през фиксиран процент на увеличение - 3,8 за 2018 и 5,6% за 2019 г.

По необяснени до този момент причини НОИ е избрал да прилага към преизчислението само първия вариант, въпреки че при много пенсионери през тези години е приложен фиксиран процент на увеличение, т.е., втория вариант. Ако бъде приложен фиксираният процент, поне за част от хората увеличението ще бъде достатъчно, за да компенсира по-ниската ковид добавка.

Вместо да се включат двете години към преизчислението управляващите смятат да решат въпроса по най-лесния начин - с компенсация за всеки ощетен с по-ниска сума. Това не само е временно решение и поражда неизвестност какво ще се случи от юли нататък, когато би следвало да се прекратят ковид добавките.

То внася и допълнително объркване в баланса на системата - хората с най-нисък осигурителен принос, които получават минимална пенсия, ще се окажат с 10 лв. отгоре спрямо декемврийската си сума, докато хора с повече стаж ще получат просто изравняване спрямо предходния месец.

Това, както ни пишат възрастни, на практика е замразяване на пенсионерските доходи до средата на годината въпреки поскъпването на живота. Не на последно място, тази добавка на добавката още повече ще внесе неяснота какво точно получава един пенсионер и защо.

За след юли Арабаджиев даде заявка да се направи справедливо увеличение на пенсиите според осигурителния принос, а не чрез добавки. Добавките не са добър механизъм, защото изкривяват очакванията на хората, коментира той. Известно е, че това беше предпочитаният начин на вмешателство в пенсионната система за Бойко Борисов, който през трите си правителства не склони на преизчисление на пенсиите и даже в първия си мандат ги замрази.

Борисов въведе и ковид добавките, а ГЕРБ и ДПС с гласовете на БСП наложиха вместо увеличение през приноса в последните три месеца на годината да се отпускат еднакви суми от 120 лв. на всеки.

След Арабаджиев проблема с пенсиите коментира и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който в момента е председател на надзорния съвет на НОИ. Той защити института, като го определи като касичка. "Каквото й кажат да плаща, това плаща", каза той, без да коментира по същество оплакванията на хората от преизчислението. Манолов отдаде проблемите на политиците, които не се консултирали с институцията.

Според синдикалния лидер е редно добавката да се плаща на две различни места, защото сега хората я бъркали с пенсията. В последната седмица в. "Сега" получи много писма от ощетени пенсионери, но в нито едно от тях нямаше объркване на добавка с пенсия. Напротив - експертизата в тази кореспонденция към този момент надхвърля тази, демонстрирана от повечето политици, пише "Сега".

Коментари

Новини Варна