IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
09:45 | 18 януари 2022
Обновен: 03:32 | 20 април 2024

Шефката на "Автомагистрали" иска "на Иван повече поръчки", но я уволниха

Вижте каква заплата е получавала

По материала работи: Ставри Таргов
Шефката на "Автомагистрали" иска "на Иван повече поръчки", но я уволниха

Десислава Христова, кадър: телевизия 7/8

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов подписа вчера заповед за освобождаване на изпълнителния директор на „Автомагистрали“ ЕАД Десислава Христова. Предстои вписване на промяната в Търговския регистър, съобщи регионалното министерство.

Със същата заповед се прави и изменение на устава на дружеството. Промяната предвижда то да се представлява от един изпълнителен директор вместо двама, както е било до момента.

Десислава Христова бе назначена по време на служебното правителство - първоначално като член на съвета на директорите. Впоследствие бе направена и шеф на съвета на директорите, както и втори изпълнителен директор.

Христова е работила и преди това в ръководството на държавната компания, като тогава също бе уволнена, но не дисциплинарно като сега, а бе накарана да си подаде оставката.

Тя бе член на борда през 2018-2019 г., когато в медиите изтече запис на нейн телефонен разговор с шеф на дирекция в пътната агенция, в който тя настояваше "на Иван да се дават повече поръчки". По онова време регионален министър бе Петя Аврамова, която накара Христова да напусне доброволно.

Според запознати зад сегашното уволнение стои проверка на ДАНС, но засега не е ясно какви са точно основанията за отстраняването й.

Заплатата на Десислава Христова бе вдигната почти тройно на 10 август м.г. Това стана ясно на 30 септември м.г. часове след като „24 часа“ пусна тогава въпрос по Закона за достъп до обществена информация до предприятието и до Министерството на регионалното развитие и благоустройството дали е вярно това и на какво основание е направено.

Същия ден предишната информация за възнагражденията на борда със старите заплати, която бе публична в сайта, изчезна, а по обед се появи новата.

Според нея Десислава Христова вече има 11 700 лв. брутно месечно възнаграждение или 10 157 лв. нетно. Предишното й беше 3660 лв. Тя бе председател на Съвета на директорите на дружеството и го представляваше съвместно с изпълнителния директор Иван Станчев.

Станчев е със същото брутно месечно възнаграждение, но при него то не се различава много от предишното, което също беше над 10 хиляди лв. Тогава бе осъвременена и информацията за заплатата на третия член на борда – Валентин Вълков.

От същата дата – 10 август, тя бе вече 3900 лв. бруто и 3137 лв. нето. При Вълков обаче промяната е съвсем минимална, тъй като предишната му заплата беше 3660 лв.

Коментари

Новини Варна