Вафлите са пълни с хидрогенирани палмови мазнини, сухо мляко, познатите Е-та и индустриални съставки. Десертите съдържат средно около 15 съставки, от които сладки са 2 – 4. Преобладаващата компонента, съвсем не изненадващо, е захарта.
Усреднено около 50-60% от теглото на вафлите са въглехидрати, а максимумите надхвърлят 70%. Това става ясно от доклад на „Активни потребители“ след проучване на 31 марки вафли на различни български и международни производители.
При вафлите няма регулаторните изисквания, но проучването показва, че някои производители влагат и други естествени и изкуствени подсладители, като малтодекстрин, изомалт, стевия, малтитол и др. Крайният резултат от многото въглехидрати е високата енергийна стойност на продукта, на 100 грама се падат около 500 калории.
Палмовата мазнина е навсякъде, съдържа се в 28 от общо 31 марки. В 5 от тях палмовата мазнина е основната компонента на вафлите. Използва се, защото е евтина, с приемлив вкус и технологични свойства. Но хидрогенирана мазнина съдържат повишено количество канцерогенни съединения с произход от палмовото масло.
В 29 от 31 вафли се съдържат преработени млечни суровини като сухо мляко, млечен протеин или фракции от него, лактоза (млечна захар), суроватка и др. Проверка на етикетите показва, че една марка няма изписан какъвто и да е Е номер, който е идентификация за вложените в храните технологични добавки. Производителите на вафли използват малка хитринка, те изписват пълните имена на технологичните добавки, а спестяват по-кратките Е номера.
Иначе те пак са там. Така добре познатият емулгатор лецитин е Е322, подобният по свойства полиглицерол полирицинолеат е Е476, цветната и вредна кармелизирана захар е Е150, Е965 (малтитол) и Е953 (изомалт) са индустриални подсладители, Е160 (бета каротин) е добре познат от други храни оцветител, а Е202 е стандартният консервант, изписван във вафлите като калиев сорбат.
Според проучването много от съставките са излишни. Често производителите влагат индустриални съставки, които не допринасят с нищо за хранителната или вкусовите характеристики на вафлите. Обикновено функцията на тези компоненти е технологичен подобрител или просто евтин пълнеж, заместващ естествените, по-скъпи суровини.
Във вафлите предпочитаните заместители са нишестетата (царевично, пшеничено, картофено), млечните съставки, за които писахме по-горе, и индустриално получените производни на нишестета, като декстроза, малтодекстрин, глутен и др. Различни нишестета са вложени в 15 от общо 31 марки, а малтодекстрин/декстроза - в 11, пише "Монитор".

КАТ срещу шофьорите в нарушения: Хванаха пияни и дрогирани зад волана
"Зона без места е репресия": Протест срещу промените в паркирането в София (СНИМКИ)
Протест блокира моста "Чавдар" в София: Плащаме без гаранция за паркомясто
Пилот на United Airlines: Самолетът бе ударен от космически отпадъци
Съществуването на НЛО „вече не е под въпрос“, твърди американски режисьор
Спорите на мъха оцеляват 9 месеца в космически вакуум
Морските костенурки притежават мистериозна суперсила
ЦСКА 1948 изял здравия пердах от Арда заради грешна тактика
Тунчев разкри как Арда размаза "майсторите" от ЦСКА 1948
ЦСКА – Ботев Пловдив
Радост за Левски: Арда торпилира ЦСКА 1948
Често задавани въпроси за първото бебешко легло
МЕГА Черен петък от VITAGOLD! Отстъпки, които не са за изпускане!
Седмична нумерологична прогноза за 24 – 30 ноември
Лондон през декември – какво не бива да пропускаме при посещение преди Коледа
Какво се случва с яйчниците след навлизане в менопауза?
Ако държите на ума си – движете се, предпазва от деменция
Дни на медиацията в Пловдив и София предлагат безплатни консултации с медиатори и психолози от 24 до 28 ноември
Уртикария при деца – какво показва обривът и кога да се тревожим?
Маню Моравенов: Нужна е държавна стратегия за развитие на капиталовия пазар
Спор за Бюджет 2026: Пропаст или социален стълб за хората?
Паника. Европа иска да печели време, докато САЩ поставят ултиматум на Украйна
Какво се случва, ако гумите се монтират обратно
Дженифър Гарнър изглежда така, сякаш е върнала времето назад
Краят на годината носи луд късмет на 3 зодии
Коментари