IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
10:15 | 11 февруари 2022
Обновен: 22:02 | 25 април 2024

Инфлацията мощно нахлу в кръчмите: Салатката, без ракийката, удари 14 лв.

Новите цени в менютата на повечето ресторантьори вече са факт

По материала работи: Ставри Таргов
Инфлацията мощно нахлу в кръчмите: Салатката, без ракийката, удари 14 лв.

Инфлацията мощно нахлу и в заведенията. Ресторантите и бистра масово вдигат цените заради поскъпването на храните, на тока и на природния газ. Всеки, който е ходил да хапне навън, вече го е установил, разглеждайки менюто. Това показа и анкета на Нова тв.

"Всеки месец цените са различни – определено се усеща разликата. Ако си имал седмичен бюджет от 200 лв. за заведения, сега вече трябва да го направиш 250-300 лв.. Преди година и половина салатата струваше 6-7 лв., а сега е 14 лв.", разказва клиент пред тв камерата.

"Абсолютно всичко, което влагаме в кухните като суровини, е нагоре", посочи собственикът на ресторант Димитър Димитров. "Почти 99% от всички продукти идват на нови цени – говорим за увеличение в рамките на 20-30, дори 40%", коментира Махсун Халим, управител на склад за храни на едро.

Новите цени в менютата на повечето ресторантьори вече са факт, а актуализации не е изключено да се правят и всеки месец, дори на две седмици, прогнозират представители на бранша в репортажа.

Повечето ресторантьори са наясно, че скъпотията ще отблъсне част от клиентите, и се опитват да задържат подема на цените. Други обаче смятат, че който е тръгнал на заведение, трябва да има дебел портфейл. Като онзи ВИП обект в Банско, където порция лазаня и телешка супа струват съответно 39 и 30 лева, пише "Сега".

Коментари

Новини Варна