IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
14:20 | 11 февруари 2022
Обновен: 18:22 | 25 април 2024

Ад в турски самолет, литнал от София. Стюардеси викат Аллах, пасажери в шок!

Разказ на пътник от първо лице

По материала работи: Ставри Таргов
Ад в турски самолет, литнал от София. Стюардеси викат Аллах, пасажери в шок!

Ужас са изживели 95 пътници в боинга на турските авиолинии късно вечерта в неделя при началото на полет от София до Истанбул. Самолетът им е имал сериозен технически проблем и скоро след излитането си се е наложило се върне на летище София за принудително кацане. Темата се отвори отново четири дни след инцидента, заради споделено от пътници преживяване.

Ето автентичния разказ на Крум Атанасов, който е един от пътниците:

"Летим група за Мексико с турските авиолинии, като междинният полет е от София до Истанбул. Качваме се в самолета и той не тръгва. Започваме да питаме какво се случва. Бях в задната част на самолета, последните 2-3 седалки отляво. Стюардът казва - имаме нещо, технически проблем, не знам какво е.

Зад мен едно момче заяви, че си тръгва. Стюардът се опита да го спре два пъти, най-накрая отиде при пилота. Командирът излезе и съобщи, че има технически проблем, но не е свързан със сигурността.

Момчето слезе, те направиха проверка на багажа на всички хора, имат явно такава процедура. След което продължихме да изчакваме. Пилотът излезе с второ съобщение - проблемът е решен, чакаме само документи.

Дадоха им документите и самолетът излетя. Включих си филм да гледам, но ми стана лошо, завъртя ми се главата и ми стана супер топло. Това не ми е е случвало никога, аз нямам проблеми с полети, на презокеански полети спя по 5-6 часа. Човекът пред мен започна да снима.

Изключих филма, видях екрана, на който самолетът не можеше да вдигне 1500 м височина. Имаше и непрестанна турбуленция, през секунди си в нищото. Но това не беше най-неприятното.

Най-неприятното беше, че стюардесата отпред започна да говори супер бързо на турски и с видимо притеснен глас, което ние не разбирахме. Докато тя говореше, стюардите отзад започнаха да се молят на турски език на Аллах, което беше супер шок, защото не разбираш какво става.

Като минаха на английски това, което успях да чуя е - махнете всички твърди предмети, лаптопи, телефони, очила, ако имате. Застанете в защитна поза.

Последното изречение, което каза на английски беше prepare for impact (подгответе се за удар), което съм чувал само по филмите, то си беше шок, не знаеш какво се случва. Летял съм много и има полети, при които казват prepare for a hard landing, което е твърдо приземяване, но това беше prepare for impact, което си е удар. Първоначалният шок е просто тишина, хората седят. След което очакваш да умреш следващите 10-15 секунди, или не знаеш какво да очакваш.

Нямаш много време за мислене, сещаш се за този, онзи и чакаш да се блъснеш всеки момент и всичко да приключи.

Кацна самолетът, може да е било малко твърдо, но не беше нещо проблемно. Очакваш да се блъснеш в стена или купчина пясък, или господ знае какво, защото си гледал филми. Но спря в крайна сметка.

На излизане питах стюардесата, тя каза - да, наистина очаквахме удар. Казвам директно какво ми се случи. Не отидох в Мексико, дойде ми в повече това нещо и няма да пътувам", казва Атанасов.

Шефът на звеното за разследване на инциденти в транспорта Христо Христов разказва за "24 часа", че първо, при рулирането, на екран се е получило съобщение за проблем със скоростите на въздушните спирачки. Боингът на турските авиолинии се връща. След преглед се е установило, че няма проблем със спирачките.

Самолетът излита и пет минути след вдигането му във въздуха се установява проблем с управлението. Изгоряло е електрическо реле, което управлява двигателя на хоризонталните и вертикални кормила на автопилота. При боинга обаче може да се мине на ръчно управление и пилотите са приземили самолета на летище София. "Водим го като инцидент", казва Христов.

От "Ръководство въздушно движение" заявиха, че заедно с летището са задействали плана за аварийни ситуации, осигурили са коридор за кацане, имало е линейка и пожарна.

Коментари

Новини Варна