IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
10:30 | 4 март 2022
Обновен: 21:49 | 3 май 2024

И пълним ли пълним… бидони. За спекула - глобата може и милиони да е

Данъчни складове затворили с обяснението, че има нередовни доставки

По материала работи: Ставри Таргов
И пълним ли пълним… бидони. За спекула - глобата може и милиони да е

Опита ли се някой да извърти спекула с горивата, като уплаши хората и ги “прати” в сряда вечерта на опашки пред бензиностанциите с фалшивата новина, че има недостиг на горива? На този въпрос ще търси отговор от днес Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Съобщи го премиерът Кирил Петков в четвъртък ден след истерията за бензин и дизел по тъмно не само в София и Пловдив, но и в други градове, пише 24 часа.

Ако КЗК установи нелоялно търговско поведение, глобата ще е процент от оборота. Тя може да стигне милиони, защото в търговията с горива оборотите са от порядъка на десетки милиони.

Истеричното пълнене на резервоари, а някъде и бидони, туби и дамаджани, продължи часове в сряда по тъмно. Повечето шофьори се подредиха на на опашките след слуха, че горивата свършват, а и цените ще хвръкнат до невиждани стойности.

Съвсем
изперкаха.
Зареждаха
гориво в туби
и дамаджани

и чакаха с часове по бензиностанциите. Това е истинска лудост, защото нито има дефицит, нито основания цените да са над 3 лева. Така описа ситуацията Иван Кашилски, председател на Асоциацията на производителите, вносителите и превозвачите на горива.

Той отчита, че хората се поддават на страховете си заради войната в Украйна и евентуален дефицит, тъй като нефтът се внася у нас изцяло от Русия.
“Помните ли началото на пандемията, когато се пълнеха багажници с тоалетна хартия от магазините? Сега става същото с бензина”, шокиран е Кашилски.

По думите му танкери на пристанището непрекъснато разтоварват петрол, рафинериите са пълни догоре. “Имаме запаси най-малко за 90 дни, а бензинът на едро е скочил с 3-4 стотинки”, категоричен е той.

Диапазонът от най-ниската до най-високата цена е 62 стотинки. Това е ненормално и говори, че има откровени опити за спекула и всяване на паника, коментира и Георги Илиев – управител на бензиностанция от голяма верига в Пловдив. Той призова хората да не се поддават на провокации, с които изобилстват социалните мрежи, защото складовете са пълни.

Най-евтиният бензин и дизел в Пловдив се продават на 2,52 лв., а най-високите цени достигат до 3,14 лв. в бензиностанциите на “Круиз”, където в сряда се извиха първите опашки.

Дългогодишни търговци в петролния бранш

видяха
организирана
акция, спекула
и насаждане
на паника

В подкрепа на това дават пример, че в сряда следобед малки вериги бензиностанции са вдигнали цените и са продавали бензин и дизел за 3,15 - с близо 40 ст. над големите вериги. Това било необичайно, след като преди това малките търговци са поддържали по-ниски цени от тези на големите.

Успоредно с това данъчни складове, от които зареждали въпросните малки бензиностанции, затворили с обяснението, че има нередовни доставки и се очаква недостиг на горива. Тогава плъзва масово слух за дефицит и за няколко часа обикаля цялата държава.

Според Андрей Делчев - изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация,

фирми, които
не са членове на
организацията,
спекулативно са
вдигнали цените
с 30-40 стотинки

и са предизвикали паника. Делчев увери пред БНТ, че горива има достатъчно, асоциацията била в постоянен контакт и с Държавния резерв, и с рафинерията в Бургас. Складовете на фирмите са пълни, резервът поддържа 90-дневния запас.

Опит за организирана атака с горивата видя и министърът на електронното правителство Божидар Божанов. Във фейсбук профила си той написа: Свидетели сме на дезинформационна кампания за създаване на паника във връзка с наличието на горива. Горива има и ще има.

Но комбинацията от дезинформационната кампания и склонността за спекулиране със страховете на хората от страна на някои търговци, води до повишаване на цени и нагнетяване на напрежението.

Премиерът вече обяви, че ще сезира КЗК, а в министерството

анализираме
източниците
и начина на
разпространение

на тази дезинформационна кампания. Излишно е да се запасяваме с туби с бензин, но можем да се запасим с критичност към “новини” в съмнителни сайтове и фейсбук групи.

“Лукойл България" и “Лукойл Нефтохим Бургас” потвърдиха думите на министъра с официалната си позиция.

Във връзка с разпространена подвеждаща информация за недостиг на горива в страната “Лукойл Нефтохим Бургас” АД и “Лукойл България” ЕООД официално заявяват, че рафинерията работи на пълния си капацитет, няма проблеми с доставките на суровини и материали, както и с експедициите на горива към бензиностанциите в страната.

Продължаваме да изпълняваме всички свои ангажименти към партньорите и държавата. Разполагаме с всички необходими ресурси, за да продължим нормална работа независимо от усложнената ситуация.

В четвъртък по бензиностанциите вече няма и помен от среднощните опашки предния ден. Всички търговски обекти работеха нормално, а по-голямата част от тях дори не бяха вдигали цените.

От началото на следващата седмица обаче се очаква да започне поскъпване на горивата. Прогнозата е, че масовите бензин и дизел ще стигнат 3 лв., а в момента се продават за 2,76-2,79 лева. Причината не е недостиг, а ескалиращите цени на петрола след избухването на войната в Украйна. От началото на седмицата те вървят непрекъснато нагоре, а в четвъртък минаха над 113 долара.

Скъпите горива ще вдигнат цените и на останалите стоки, защото 10% увеличение при бензина и дизела качват инфлацията допълнително с 1%.

Премиерът Кирил Петков: Дефицитът е хибридна лъжа, a на лъжата краката са къси

Без никаква причина в момента се всява паника за горивата! Един танкер разтовари днес, чакат се още два танкера за разтоварване в “Лукойл”. Гориво има и няма никакъв шанс да спре или да свърши!

Утре ще призова КЗК да извърши проверка кой и как спекулира с цените!

Другата хибридна лъжа е, че сме щели да изпратим войници в Украйна. Поредната фалшива новина!

Колкото и хибридни лъжи да се разпространят, проблемът им е, че остават лъжи, а на лъжата краката са къси!

Коментари

Новини Варна