IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
11:45 | 7 март 2022
Обновен: 19:06 | 28 март 2024

Петролът и газът продължават да поскъпват на борсите

Това идва на фона на риск от западни санкции спрямо Москва

По материала работи: Ставри Таргов
Петролът и газът продължават да поскъпват на борсите

Цената на петрола сорт „Брент“ от Северно море доближи 140 долара за барел, съобщи Франс прес. Фючърсите на петрола Брент скочиха при старта на търговията в понеделник с 15% до 139,13 долара за барел, достигайки най-високо ниво от средата на 2008 г., когато беше регистриран абсолютен ценови рекорден от 147,50 долара за барел.

Последва известно връщане назад на петролните цени към 125 долара за барел, което все още представлява тяхно повишение с над 8% от началото на днешната търговия.

Откакто Русия започна войната в Украйна, цента на барел от този сорт петрол се увеличи с 33%.

Продължаващото драматично поскъпване на черното злато идва на фона на риск от западни санкции спрямо Москва, включващи забрана за внос на руски петрол.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза в неделя, че САЩ и техните съюзници обмислят забрана на вноса на руски петрол и природен газ, в опит да се засилят санкциите срещу Русия за нейната инвазия в Украйна.

Междувременно преговорите за подновяване на ядреното споразумение с Иран изпаднаха в несигурност през последните дни след искането на Москва за писмени гаранции от Вашингтон, че западните санкции срещу Русия няма да навредят на търговията й с Иран. Това искане се разглежда от анализаторите като начин Русия да заобиколи западните санкции.

Също така се съобщава, че и Китай е отправил подобни искания по отношение на търговията си с Иран, което усложнява усилията за сключване на ядреното споразумение с Техеран.

Евентуално ядрено споразумение би позволило само в рамките на седмици на Иран, който е важен производител на петрол, да излезе на световните петролни пазари, като по този начин облекчи отчасти глобалния недостиг в доставките и ограничи рязкото поскъпване на черното злато.

Междувременно природният газ поскъпва в началото на днешната търговия на нидерландската борса TTF с близо 25% към нов рекорден ценови връх от близо 240 евро за мегаватчас (MWh), съобщава БНР.
 

Коментари

Новини Варна