IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
12:00 | 15 март 2022
Обновен: 09:01 | 9 декември 2022

"Сакса" и "Инса Ойл" на мушката на КЗК. Те ли спретнаха бензиновата сеч?

КЗК се самосезира за наличие на евентуално картелно споразумение

По материала работи: Ставри Таргов
"Сакса" и "Инса Ойл" на мушката на КЗК. Те ли спретнаха бензиновата сеч?

Комисията за защита на конкуренцията се самосезира за наличие на евентуално картелно споразумение от страна на „Сакса“ ООД и „Инса Ойл“ ЕООД във връзка с наблюдаваното през последните седмици повишение на цените на дребно на автомобилните горива в страната, съобщават от комисията.

КЗК счита, че „Сакса“ ООД и „Инса ойл“ ЕООД в периода 02.03.2022 г. – 11.03.2022 г. неоснователно са определяли /фиксирали/ продажни цени за крайни клиенти, от което е налице ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния продуктов и географски пазар.

Това тяхно поведение може да бъде насочено към извършено нарушение на антитръстовите правила, което поведение има за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар.

В хода на разследването КЗК ще проучи поведението и на другите участници на пазара на горива, като при наличие на достатъчно данни кръгът на разследваните търговци на горива може да бъде разширен и допълнен.

Двете компании бяха посочени и от вицепремиера Асен Василев в неделя, като той обяви, че именно те са вдигали цените на горивата по непазарен начин.

В КЗК са постъпили множество сигнали, съдържащи информация и конкретни данни относно непазарно съществено повишаване на цените на едро и дребно на петролни продукти, предлагани от търговци на дребно в търговски обекти за продажба на горива, собственост на търговци на вериги от бензиностанции. Информацията насочвала към изводи за необосновано повишаване на цените на едро и дребно от някои търговци, което повишение няма икономически причини.

На база получената информация КЗК инициира предварително проучване, в хода на което анализира публично достъпни данни и такива, които са служебно известни на комисията. Установено беше, че в множество медийни публикации се посочват две вериги бензиностанции, които са предлагали масовите автомобилни горива на цени, надвишаващи пазарните на 2 март 2022 г.

В допълнение Комисията установи, че същите две дружества са основни доставчици и търговски партньори на едно от дружествата, подало сигнал пред нея, както и едни от основните участници на пазара на производство и внос, търговия на едро и дребно с горива.

Въз основа на публично достъпна информация, Комисията установи, че от началото на годината се наблюдава постоянно увеличение на цените на дребно в страната, като най-сериозен ръст е в периода 2-3 март 2022 г., когато средната цена на бензин А-95 достига 2,78 лв./л, а цената на автомобилен дизел е на 2,82 лв./л.

През разглеждания период най-високи ценови стойности са наблюдавани на бензиностанции от веригите "Круиз" и "Инса ойл", като на 2 март 2022 г. на бензиностанция Круиз, средната цена на литър гориво е била 3.14 лв./л. за бензин 95 и 3,13 лв./л. за дизелово гориво. На бензиностанции от веригата "Инса ойл" на 03.03.2022г. средната цена на бензин А-95 и дизелово гориво е на цена от 2,98 лв./л.

За оказване на съдействие в борбата срещу антиконкурентните практики на пазарите на автомобилни горива в страната, Комисията насърчава всеки, който разполага с информация и/или доказателства за евентуално антиконкурентно поведение на пазарните участници, да предостави същите на електронен адрес delovodstvo@cpc.bg или на адрес: гр. София, бул. Витоша № 18, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна