IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
10:45 | 20 март 2022
Обновен: 02:03 | 25 април 2024

Румен Спецов: Няма нарушения при доставките на горива

НАП продължава да проверява цените на олиото, производството и транспортирането му към веригите

По материала работи: Ставри Таргов
Румен Спецов: Няма нарушения при доставките на горива

"Не мога да говоря за картел, но това, което НАП е установила, нямаме нарушение на доставките на горива". Това заяви изпълнителният директор на НАП Румен Спецов пред БНТ.

Той отговори и на обвиненията от собственици на малки бензиностанции, че отношението към тях е различно от това към големите компании.

"Не мога да говоря от името на държавата, а от името на НАП. Аз имам пред мен цялото движение на цените в съответния ден. В НАП постъпва ежечасна информация по отношение на продажбите и много ясно се вижда как в 10 ч. една от тези бензиностанции вдига цените на бензина на 3.15 лв. В 15 ч. цената е 3.04 лв. В 20 ч. цената отново е 3.15 лв.", каза шефът на приходната агенция.

НАП продължава да проверява цените на олиото, производството и транспортирането му към веригите. Според Румен Спецов хората сами са си създали напрежение на 12 март, когато имаше опашки за промоционално олио, за това са спомогнали социалните мрежи и медиите.

"Веригата е разпечатала брошурите 14 дена преди самата промоция и те са разпространени 7 дни преди осъществяването ѝ. Тоест, наличието на промоция не показва някакво злонамерено действие. В същия ден имаше промоция и в друга верига. Олио има и към днешна дата няма никакъв повод за паника или съмнение, че нещо ще свърши", смята Румен Спецов.

"Преди това имахме информация от Министерството на земеделието за установени разминавания в декларираните при тях количества зърно и това, което е установено в съответната база. Разликата е 300 000 тона, това са около 200 млн. лв. Декларирано е едно количество, което те имат, впоследствие е установено по-голямо количество, което е на място", обясни Спецов.

В началото на акцията никой от служителите на фирмата не е съдействал, по-късно през деня са се появили представители, които са предоставили исканите документи. Напрежението вече е туширано, компанията продължава да работи и да изнася зърно.

Според Румен Спецов няма да бъде прието предложението на Корнелия Нинова за въвеждане на форсмажор. Той коментира и обвиненията на Васил Божков към бившия финансов министър Владислав Горанов:

"По времето на Горанов хазартната дейност е била под контрол на Държавната комисия по хазарта, чийто принципал бе министърът на финансите.

Миналия юни излезе доклад на Комисията по финансов надзор по отношение на насъбраните такси и там е посочено, че комисията по хазарта не е имала контролна дейност и не е събрала липсващите 556 милиона лева", каза той, цитиран от "Монитор".

Коментари

Новини Варна