IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
09:15 | 23 март 2022
Обновен: 11:12 | 28 март 2024

Горива има, но на какви цени? Колко струват днес бензин, дизел, метан

Някъде - застой, другаде - увеличение

По материала работи: Ставри Таргов
Горива има, но на какви цени? Колко струват днес бензин, дизел, метан

Цените на горивата няма да паднат с 20-30 стотинки до няколко дни, както прогнозира зам.-председателят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров.

Много е рано да се радваме, че цените на горивата ще тръгнат надолу, коментира за „Телеграф“ председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. Според Хаджидимитров поевтиняването щяло да стане, когато бензиностанциите продадат количествата горива, доставени по време на пика на цените по време на масовото пазаруване на 2 март.

Контра

Много е трудно да се каже в момента какво ще стане с цената на петрола. В Брюксел се чуват сигнали за ембарго върху руския петрол. Действително предишната седмица имаше известно успокояване на цените на петрола и намаляване под 100 долара за барел, след като санкциите не обхванаха енергийните продукти, обясни Светослав Банчев от Българската петролна и газова асоциация.

Влияние в посока намаление оказало и освобождаването на част от американските петролни запаси и слуховете за евентуална сделка по ядрената програма на Иран. За момента обаче нямало напредък в преговорите, ОПЕК няма да повишава добивите и цената пак тръгна нагоре, поясни Бенчев.

Цени

Съветът ми към потребителите е да пазаруват гориво за автомобилите си както в момента. Гориво ще има със сигурност. В момента не виждам някакви фактори, които да водят до супер големи скокове на цената. Големият скок до 130-140 долара не беше отразен в цените на горивата на бензиностанциите.

Той няма да се отрази и в бъдеще. Първо, защото се случи в рамките на няколко дни, а за да се отрази на цената на горивата в бензиностанциите, трендът трябва да бъде в рамките на 10-14 дни. По същите причини и намалението до 95-те долара за барел за два дни няма да повлияе на цените на горивата в страната, обясни Светослав Бенчев.

Масовият бензин А95 спря увеличението си на средна цена 2,90 лв. на литър на 18 март и в момента цената е с тенденция на застой според сайта Фуело.нет.

По бензиностанциите горивото се предлага най-малко за 2,55 лева и най-много за 3,05 лева, видя „Телеграф“. Дизелът също е в застой, като средната цена е спряла на 2,95 лева на литър на 12 март и в момента цената е между 2,62 и 3,08 лв.

Метанът и пропан-бутанът продължават тенденцията си към увеличение на цената, като средната цена на синьото гориво е спряла на 2,89 лв./кг, а на пропан-бутана – на 1,59 лева/л.

Коментари

RichardKag ( преди 1 година )
РРС СРРР, ССРРС РРРРРРСС ССР РСРРР СРРРРСС РРС РРСРРСРСРРРРРРРР РСРРРРРРС Р СРРССРРРРРС РРРРРР Р РРРССРСР - РСРССРСР ССС ССРССС. РРССРРРРР, РРР СРРССРРРСС РРРРРР Р РРСРРР РССССР, РРРР РРРСС РСРРРСС СРСРРС РР РСРРРРРРС РРРРРР. Р
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна