IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
17:00 | 24 март 2022
Обновен: 14:29 | 11 май 2024

Стандартът ни на живот - 55% от средния за страните от ЕС

А спрямо по-богатите страни от еврозоната изоставаме значително повече

По материала работи: Ставри Таргов
Стандартът ни на живот - 55% от средния за страните от ЕС

Стандартът ни на живот е 55 на сто от средния за страните от ЕС. А спрямо по-богатите страни от ЕС изоставаме значително повече. В България Брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, изразен в стандарти на покупателна способност, за 2021 г. е 55% от средното за ЕС ниво, което ни прави най-бедната страна в Общността, обявиха от Евростат.

Този показател измерва не само потреблението на храни и покупките на дрехи и мебели, а и използването на всички услуги като например здравеопазване, образование и културни мероприятия.

Най-близо до нас е Гърция, където БВП на човек според покупателната способност е 65% от средното за ЕС ниво. Оказва се, че дори в страната, която е най-близо до нас, стандартът на живот е доста по-добър от нашия. На следващите места пред нас са Словакия (68% от средното за ЕС ниво), Хърватия (70%) и Латвия (71%). Чак след това е Румъния, където стандартът на живот, измерен чрез БВП на човек от населението, е 73% от средното за ЕС ниво.

През миналата година, когато на власт беше служебното правителство, а част от министрите в него продължават да ни управляват, реално страната ни е била в застой.

През 2020 г. БВП на човек е бил 55% от средното за ЕС и през миналата година това ниво се запазва. През предходните години имаше трайна тенденция да доближаваме стандарта на живот в ЕС. През 2016 г. бяхме на 49% от средното за ЕС ниво, а през 2019 г. стигнахме на 53%. Дори през 2020 г., когато беше началото на пандемията, се изкачихме нагоре до 55%.

А през миналата година сме в застой и оставаме на същото ниво, показват данните на Евростат.

Същевременно страни като Гърция, Хърватия, Латвия, Румъния и Италия продължават да се развиват и се доближават повече до средния стандарт в ЕС.

Люксембург има най-голям БВП на човек от населението сред всичките държави от ЕС - със 177% над средното ниво. Това до известна степен се обяснява с факта, че голям брой чуждестранни жители работят в Люксембург и по този начин допринасят за нейния БВП, докато те не са част от постоянното население на страната.

Ирландия е на второ място сред държавите-членки на ЕС със 121% над средното за ЕС, следвана от Дания, Холандия, Швеция, Белгия и Австрия, всяка с БВП на човек от населението с повече от 20% над средното.

Ако се сравним с по-богатите страни се оказва, че стандартът ни е на 46% от нивото в Германия, на 45% от това в Австрия и 41% от стандарта в Дания, пише "Труд".

Коментари

опетков ( преди 2 години )
Нито една от тези държави не е имала Луканова и Виденова зими с по над 1000% инфлация и заплати по 15 $. Eto malko info za po-l\bopitnite:https://***.youtube.com/watch?v=pAgpyVFTtUg
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна