IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
10:00 | 28 март 2022
Обновен: 19:23 | 17 май 2024

С 29 стотинки на литър за 7 дни – олиото не спира да изумява с цената си

Най-много са поскъпнали оранжерийните домати

По материала работи: Ставри Таргов
С 29 стотинки на литър за 7 дни – олиото не спира да изумява с цената си

И през изминалата седмица олиото продължава да поскъпва на едро, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Цената на слънчогледовия продукт се е увеличила с 29 стотинки за литър само през последната седмица. На борси и тържища олиото се продава срещу 4,75 лева бутилката при 4,46 преди седмица. Увеличението е с 6,5 на сто.

Цената на продукта в магазина е средно с по лев-два по-висока. Преди година същият продукт се е търгувал на едро срещу 2,97 лева.

Въпреки настъпващата пролет и обичайно обратната тенденция през март за изминалата седмица основният продукт, който най-много поскъпва, са оранжерийните домати. Цената им се увеличава с 51 стотинки за килограм или 16 на сто до 3,67 лева за килограм.

През миналата година те са стрували средно 3,11 лева на едро за килограм. В същото време леко поевтинява цената на вносните домати и на едро те се търгуват срещу 2,73 лева за килограм или с 10 стотинки по-малко спрямо предходната седмица, пише "Труд".
 

Коментари

Новини Варна