IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
15:20 | 31 март 2022
Обновен: 06:40 | 23 април 2024

Премиерът Кирил Петков: Токът няма да поскъпва

Докато успяваме да държим цената му - това е най-голямата подкрепа, която можем да направим за всички цени

По материала работи: Ставри Таргов
Премиерът Кирил Петков: Токът няма да поскъпва

Цената на тока няма да се качва. Газа не можем да го удържим. Това каза в Благоевград премиерът Кирил Петков, запитан какво ще се случи със сметките след края на мораториума.

„Докато успяваме да държим цените на електроенергията - това е най-голямата подкрепа, която можем да направим за всички цени. 3% от БВП да се вкара като помощи - това е безпрецедентно. Нито една страна в Европа не е стигнала до такава степен”, посочи той.

Според премиера обаче „тази игра не може да се играе до безкрайност”. „Докога ще ни стигнат парите? Затова следващото ниво е в Брюксел да се съберем заедно и да кажем за цената на газа, че който иска да продава в Европа - трябва да го прави на по-ниски цени. Тогава заради производствата на ток и газ ще падне инфлацията”, коментира Петков.

Всичко друго премиерът определи като пълни глупости, като допълни: „Ако някой ви говори, че може цените да се свалят с магическа пръчка - не може. Когато цената на производството се е качила, нараства и тази на крайния продукт”, обясни Петков.

Той уточни, че се работи на ниво Брюксел и се вкарват „безпрецедентни” помощи, за да може отражението на световните цени да не е толкова голямо в България.

„Истината е, че както се случва войната в Украйна с оръжие, така се случва войната на икономиките в момента. Русия използва целия си лост, за да притисне европейските страни”, уточни министър-председателят.

Кризата Петков обясни, че е започнала още от лятото, когато газовите хранилища са се източили от Владимир Путин. Цената на тока пък се определяла от най-скъпия производител.

„Това е много добра планирана атака от страна на Путин. Преди да започне войната той вдига цените на тока и газа главоломно в цяла Европа”, категоричен е министър-председателят, цитиран от Нова.

Коментари

Новини Варна