IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
13:00 | 12 април 2022
Обновен: 12:58 | 28 март 2024

Пътните строители излизат отново на протест

Част от АМ "Хемус" на входа на Варна ще бъде затворена за кратко утре

По материала работи: Ставри Таргов
Пътните строители излизат отново на протест

Българска браншова камара "Пътища" и Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“ обявиха днес, че започват национални протестни действия на 13 април 2022 г. на територията на цялата страна и пред Народното събрание.

Това става, след като миналата седмица Народното събрание отложи решението за разплащане на задълженията на държавата към сектор "Пътища".

В публична декларация, изпратена до ръководството на правителството и парламента, ББК "Пътища" и ББА „Пътна безопасност“ посочват, че през изминалата седмица народните представители в пленарна зала показаха липсата на политическа воля, неглижиране и абсурдното поведение към пътно-строителния бранш и отново поставиха в безизходица близо 100 хиляди заети.

Двете организации заявят, че състоянието на републиканската пътна мрежа и липсата на каквито и да било дейности свързани с ремонт и поддържането и, се дължи на решенията на действащото правителство на Република България. Както и че бездействието на държавните институции доведе до освобождаването на значителен брой експерти и служители от компании, които са техни.

"Прехвърлянето на проекта за решение от комисия на комисия в Народното събрание застрашава Националната сигурност на Република България и създава предпоставки за животозастрашаващи ситуации и загуба на човешки животи", казват ББК "Пътища" и ББА "Пътна безопасност" и поставят въпроса: "Кой ще понесе отговорността за това?".

Назначаването на допълнителни комисии за проверка на договорите и изпълнените дейности показва неуважението на държавата към експертите работещи в пътната администрация, обезсмисля се трудът им и се вменяват неправомерни деяния, чрез твърденията за незаконосъобразност на претендираните плащания, твърдят още двете организации.

УС на Българска браншова камара „Пътища“ и УС на Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“ заявяват категорично, че е недопустимо близо 100 хиляди души, заети в пътния бранш, да бъдат прокламирани като престъпници и да бъдат поставяни в подобна ситуация.

Националният протест на пътно-строителния бранш ще затвори от 11 до 11,30 ч. утре входа/изхода на Варна на АМ "Хемус" до представителството на Хюндай и Комитово ханче.

Това съобщават от организационния комитет.

Коментари

Новини Варна