IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
10:45 | 13 април 2022
Обновен: 05:29 | 19 април 2024

Властта кандиса: Ковид добавките на медиците – за скок на заплатата им

Средствата за работа на „първа линия“ са предвидени до юни, когато се очаква актуализация на бюджета

По материала работи: Ставри Таргов
Властта кандиса: Ковид добавките на медиците – за скок на заплатата им

Средствата, които досега са предоставяни на работещите на „първа линия“ в борбата с COVID-19, ще се трансформират в реално увеличение на доходите. Това каза пред журналисти доц. Антон Тонев, председател на парламентарната комисия по здравеопазване, цитиран от БТА.

Целта е тези пари да останат като заплащане и затова подкрепихме идеята за увеличаване на цените на клиничните пътеки с 25 процента, посочи доц. Тонев.

Когато се подпише анекс към Националния рамков договор, тези пари ще бъдат трансформирани, посочи още той. Има предложение за Колективен трудов договор, който да гарантира минимални заплати в сектора, припомни още той.

Условието болниците да получат увеличените цени на клиничните пътеки е да имат сключен Колективен трудов договор (КТД), подчерта Тонев. По думите му КТД не е задължителен, но може да бъде ползван като условия за получаване на по-високите стойности на клиничните пътеки.

Средствата за работа на „първа линия“ са предвидени до юни, когато се очаква актуализация на бюджета, припомни още доц. Тонев. След юни тези пари ще бъдат част от дохода на работещите в болниците, независимо дали има ковид, добави той.

В отговор на въпрос за парите, предоставяни на личните лекари за работа „на първа линия“ доц. Тонев обясни, че средствата, предвидени за първична извънболнична помощ за тази година, са с 60 млн. лв. повече в сравнение с 2021 година.

Идеята е да спрем да наричаме тези средства "за ковид" и да използваме преходния период, в който има ковид, и да направим политика по доходите – тоест, парите да бъдат трансферирани в увеличение на заплати, в увеличение на пари за здравеопазване и те трайно да останат в сектора, каза още доц. Тонев.

По-рано от пресслужбата на Министерството на здравеопазването съобщиха, че Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, Медицинска федерация „Подкрепа“ и Националната браншова стопанска камара на търговците - дистрибутори на едро на лекарствени средства, медико-санитарни и билкови препарати подписаха в МЗ КТД в отрасъл „Здравеопазване“, с който се регламентира увеличение на основните възнаграждения в сектора.

Под документа се е подписала и министърът на здравеопазването Асена Сербезова в качеството си на медиатор между синдикати и работодатели, пише 24 часа.

Коментари

НАЙ ВЕРОЯТНО ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна