IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
09:30 | 20 април 2022
Обновен: 20:37 | 25 април 2024

Сметки ли, храна ли? Пари няма...

2/3 от българите изтръскват джобовете!

По материала работи: Ставри Таргов
Сметки ли, храна ли? Пари няма...

Повече от 2/3 от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи. Това става ясно от анкета на НСИ, която е преведена през последното тримесечие на миналата година, още преди големия ръст на цените от последните месеци.

С известни затруднения да покриват ежедневните си разходи са 37,1% от хората, 26,6% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 11,9% - като много трудно. Едва 20,2% от хората относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи, а 4,2% не изпитват затруднения.

Близо половината от хората (48,7%) не могат да си позволят да посрещнат със собствени средства неочаквани разходи в размер до 370 лв. 13,7% от хората са имали през предходното тримесечие финансови затруднения при плащането навреме на заем/ипотека/наем/жилищни разходи за основното жилище.

Средната удовлетвореност на хората на 16 и повече години от финансовото положение на домакинствата им, измерена по скала от 0 до 10, е 4,61. Равнището на доходите влияе върху общата удовлетвореност от финансовото положение.

За 20-те процента домакинства с най-високи нетни доходи средната удовлетвореност на хората е 6,17, а за 20-те процента домакинства с най-ниски нетни доходи удовлетвореността от финансовото положение е 2,89.

Общата удовлетвореност от живота средно за анкетираните е 5,85, измерена по същата скала от 0 до 10. По отношение на удовлетвореността от личните взаимоотношения със семейството, приятелите, съседите, колегите анкетираните дават относително висока оценка – 7,18.

Въпреки официалният среден ръст на доходите, анкетата на НСИ показча, че доходите на повечето хора остават без промяна. Това показва, че доходите на малка част от населението през миналата година са нараснали значително.

Резултатите от анкетата показват, че увеличение на дохода на домакинството за последните 12 месеца имат 29,8% от хората в домакинствата. Като основни причини за увеличението на дохода са посочени увеличението на социалните помощи - за 34% от хората, и вдигане на заплатата - за 24,3% от хората.

Намаление на доходите за последните 12 месеца посочват 8,4% от хората. За 29,7% от тези с намален домакински доход основната причина за това е намаляване на работното време, надницата или заплатата, а за 20,2% - загуба на работа или фалит на собствена фирма.

Сред хората с намалени доходи най-голям е делът на тези, на които се е наложило да ограничат разходите си за храна, облекло, пътуване или други потребителски стоки и услуги – 53,9%, а 17,2% са използвали натрупани спестявания, за да компенсират намаляването на дохода.

Най-голям е делът на хората, за които доходите на домакинството през последните 12 месеца са останали почти без промяна – 61,8%, пише "Труд".

Коментари

Новини Варна