IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
09:30 | 21 април 2022
Обновен: 19:08 | 4 май 2024

23 тира в колона чакат на Витиня – надкрачват кратер и пъплят ВИДЕО

Шофьорите са затруднени и от терена, който е стръмен и с много завои

По материала работи: Ставри Таргов
23 тира в колона чакат на Витиня – надкрачват кратер и пъплят ВИДЕО

Снимка и видео 24 часа

23 тира в колона чакат на стария път за Витиня, за да заобиколят дупка, показа проверка на място на екип на “24 часа”. Кратерът е в началото на трасето, в посока Ботевград, и заема цялото платно.

Шофьорите са затруднени и от терена, който е стръмен и с много завои. Средната скорост е 25 км/ч. С повече от 40 км/ч там не е възможно да се движи автомобил или камион, като могат да се развият за не повече от 50 метра.

Гледки като опашка за заобикаляне на дупка са обичайни на този път. За лошото му състояние обясни премиерът Кирил Петков в понеделник. Дни по-рано той се вози в камион на шофьор, който се оплака от движението там. Екипът на “24 часа” снима 12 колони от тирове, на места и на двете платна.

От 5 години шофьорите на камиони минават по стария път вместо по магистрала “Хемус”. Причината е в един от мостовете, изграден от стомана - тя може да ги издържи, но проблемът е в лагерите в основите. Поемат вибрацията, но вече са износени и не биха могли да се справят с тежестта на тировете.

Друга пречка са тунелите, които се ремонтират. Въпреки проблемите по трасето шофьорите трябва да плащат пътна такса. Тя е на изминат километър. Водачите са категорични, че ако я платят с монети от по 1 стотинка, то дупките по пътя пак ще са повече от монетите.

“Минавам тук от години. Не съм виждал нито един ремонт. Показателно е, че никога няма катаджии - то няма за какво да следят, пътят ни принуждава да караме с много под ограничението”, разказва Стоян Тодоров, който от 17 г. кара камион. Категоричен е, че никъде в Европа няма толкова лоши пътища.
Живко Джорджевич обаче го коригира: “Ако не е проверката на границата, няма как да разбера, че вече не съм в Сърбия.”

За 3 месеца всички дупки в участъка може да се запълнят, смята румънецът Ведран Флореску. Би приел дори да ги пълнят с пръст, само да не прекарва повече време в чакане на опашки за заобикаляне на кратерите, отколкото в каране.

Проблемният участък е 25,8 км. По пътя няма нито едно заведение и бензиностанция. Отбивките са тесни, не могат да се поберат 2 тира. На повечето има спрели камиони.

Единствено на правата преди Ботевград екипът ни видя на едно място да има 6 спрели тежки машини. Нямаше тоалетни, камо ли бани.

“Това са ненормални условия. В Румъния има всичко - плащаш си за 10-минутна баня. А тук дори няма химически тоалетни”, кахъри се Флореску. А собственик на сервиз в района смята, че поне трябва да се сложат кошчета за боклук.

Чистел всеки ден след турските тираджии. Не ги обвинява - просто нямало къде да си изхвърлят боклука, а от АПИ, които стопанисват пътя, не полагали никакви грижи за него.

В последните дни проблемите по трасето отново завзеха заглавията, след като премиерът Кирил Петков се качи при тираджия. “Пътят е в абсолютно безобразно състояние. Наистина асфалтът е на парчета. Огромни дупки със страхотни задръствания”, разказа за пътуването министър-председателят.

Той влезе в задочен спор с Бойко Борисов, който каза, че преброил 3000 дупки. “Представяте ли си какво ниво на пътищата имаме, ако както дори неговото обвинение - да го вземем, че е вярно, в последните 100 дни 3000 дупки са се направили. Ами как са били построени тези магистрали, за да имаме 3000 дупки за 100 дни?”, попита Петков.

Коментари

Новини Варна