IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
15:40 | 2 май 2022
Обновен: 21:19 | 24 април 2024

Плаващ терминал за втечнен природен газ решава проблема с доставките за България

С него ще отпадне зависимостта от Русия

По материала работи: Ставри Таргов
Плаващ терминал за втечнен природен газ решава проблема с доставките за България

Плаващият терминал за втечнен природен газ в Александруполис, чието строителство ще започне утре, ще подобри доставките и газовата инфраструктура в цяла Югоизточна Европа.

Той ще помогне да бъде изпълнена колкото може по-бързо целта на ЕС за премахване на зависимостта от руския природен газ, както бе решено през март, съобщиха източници от Съвета на ЕС.

На откриването утре ще присъства премиерът Кирил Петков. Там ще бъде колегата му Димитър Ковачевски от Северна Македония и сръбският президент Александър Вучич. Тримата са поканени от гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис.

На събитието ще присъства и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Терминалът ще предложи нови източници и маршрути за доставка на природен газ. Той ще увеличи и сигурността на доставките в България, Гърция и другите страни в региона.

Планираният капацитет на съоръжението е 6,1 милиарда кубически метра годишно. Сред резервиралите капацитет е и „Булгаргаз“ с 500 млн. кубика годишно, пише "Стандарт".

Коментари

опетков ( преди 1 година )
Съвременен LNG танкер има капацитет до 250 000 куб.м. Грубо след декомпресия обемът се увеличава 700 пъти, т.е. 200 млн куб м. газ. С други думи само 3 кораба ще изпълнят резервирания от Булгаргаз обем. А за пълния обем газ на България 3.5 млрд стигат и 18 кораба годишно.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
пълни глупости ( преди 1 година )
по проекта са 2 места за разтоварван на газ с декомпресия на брега, и това не значи кубиците цитирани ,щото толкова кораби немогат да додот!коробо стои на кея до изпразване!! щи стане 2024 г. и частн на сем. май Казанзакис!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 2 rate up comment 0
Новини Варна