IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
16:20 | 15 май 2022
Обновен: 15:15 | 18 април 2024

Асен Василев: Преминахме през пика на инфлацията, тя ще се поуспокои

Реално тя вече е калкулирана в почти всички стоки и услуги

По материала работи: Ставри Таргов
Асен Василев: Преминахме през пика на инфлацията, тя ще се поуспокои

Пикът на инфлацията, най-високите стойности, може да се каже, че сме ги попреодолели, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в интервю пред БНР. 

Той добави, че в България инфлацията е дошла изпреварващо в сравнение с еврозоната, защото основните храни и горивата са много по-голям дял от нашата кошница, която се използва за мерене на инфлацията. „Просто сме по-бедни и повече плащаме за храна и енергия“, коментира Асен Василев. 

По думите му еврозоната в момента наваксва инфлационно, а при нас инфлацията „ще се поуспокои, тъй като реално тя вече беше калкулирана в почти всички стоки и услуги“. 

Той посочи, че има голям ръст на производството и износа, което не се дължи само на военнопромишления комплекс, а във всички сектори без един-два имаме ръст на икономиката за първото тримесечие. Той добави, че в ресторантьорството и хотелиерството има около 1% спад за този период.

Във връзка с антиинфлационния пакет от мерки, който подготвя правителството, Василев заяви, че целта му е гражданите да могат да се справят с повишението на цените, което за тях е най-голямо по линия на храни и строителни материали.

По повод исканията за по-високи заплати от полицаи и надзиратели, вицепремиерът каза, че това ще се случи, ако от МВР успеят да направят строен план как тази система да става по-ефективна и да обслужва по-добре нуждите на гражданите. 

Той добави, че условието за повишение на заплатите важи и за другите министерства. „Да наливаме пари в система, от която гражданите не са доволни и остава непреструктурирана години наред, няма да се случи, това се отнася за всяка една система и министерство“, посочи Асен Василев, като уточни, че концепцията не е да се махнат бройки, а системите да станат по-добри, съобщава BTV.

Коментари

Alb11g завет 80г ( преди 1 година )
rate down comment 0 rate up comment 0
Деду Колю ( преди 1 година )
Този разбира от икономика и финанси колкото аз от Мандарин.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна