IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
08:00 | 27 май 2022
Обновен: 11:20 | 28 март 2024

Ново 20: Отстъпката на литър гориво ще е срещу талона на колата

Вече е изработена схемата, по която ще се ползва

По материала работи: Ставри Таргов
Ново 20: Отстъпката на литър гориво ще е срещу талона на колата

Вече е изработена схемата, по която ще се ползва отстъпката от 25 ст. на литър гориво (бензин, дизел, пропан-бутан (LPG) и метан (CNG), която правителството оповести, за да бъдат подпомогнати потребителите на фона на нарастващите цени.

Първо - отстъпката ще е само за зареждане на автомобилите с горива от нисък клас, за да може да се възползват повече социално слаби граждани (счита се, че по-платежоспособните собственици на по-модерни и скъпи коли традиционно предпочитат горива от по-висок клас).

Второ - въпросните 25 ст. по-малко на литър, ще се отпускат срещу представен регистрационен талон на автомобила. Тя ще важи за първите 50 л гориво т.е, ще е в размер на максимум 12,50 лв.

Трето - бензиностанциите ще си получават парите, които губят по тази мярка директно от НАП. Според изявление на министерството на финансите за сайта businessnovinite.bg отстъпката "ще се отчита като разход, под формата на компенсация за домакинствата и ще се финансира за сметка на държавния бюджет.

Направена е доработка на системата на бензиностанциите и как те отчитат към НАП, тъй като тези 25 стотинки трябва да бъдат възстановени от държавата към тях. Това ще се случва с отчетите, които те подават."

Вчера стана ясно също така, че правителството е отправило и запитване до Европейската комисия дали може за премахне акциза върху метана, което евентуално би свалило цената на CNG горивото с 4-5 ст. на килограм, пише "Сега".

Коментари

Новини Варна