IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
10:00 | 2 юни 2022
Обновен: 04:03 | 5 май 2024

За да има за яденето и за сметките... Минаваме на вехтории втора ръка

Увеличават се хората, които ремонтират старите си уреди или ги продават вместо да ги изхвърлят

По материала работи: Ставри Таргов
За да има за яденето и за сметките... Минаваме на вехтории втора ръка

Българите все по-често използват вещи втора ръка. Увеличават се хората, които ремонтират старите си уреди или ги продават вместо да ги изхвърлят. Такава тенденция има и в цяла Европа, показва проучване на БНП Париба Лични Финанси.

Данните сочат, че през последните 12 месеца 62% от европейците и 56% от българите са продавали употребявани стоки.

Основната причина за това е стремежът за допълнителен доход, която е посочена от 39% от хората. На второ място отново с 39% е желанието да се освободи място в дома. Високата инфлация допълнително ще допринесе за нарастване на желанието на хората да купуват и продава вещи втора ръка, категорични са експертите.

Европейците, които са продавали вещи онлайн, са печелили средно по 77 евро на месец от продажбата на продукти, които не използват. Най-много са спечелили британците - 115 евро, а най-малко унгарците с 27 евро.

В България средният приход е 48 евро месечно, което е по-малко от средното ниво за Европа. Интересно е, че младите хора на възраст 18-36 години у нас са реализирали по-високи доходи от продажба на продук­ти “втора ръка” - средно 62,3 евро.

Съществува тенденция за удължаване на живота на продуктите. В Европа 81% от хората ремонтират, подаряват или препродават уреди, които не използват, а у нас - 73%. През последните три години средно 44% от европейците и 38% от българите са удължили живота на различни продукти.

Една от тенденциите на пазара в Европа е повишено търсене на уреди с по-дълъг живот, които могат да бъдат ремонтирани.

Затова за 86% от европейците е много важно продуктите да имат индекс на поправимост, а 70% биха платили повече за такава стока. Според проучването ще използваме все по-дълго уредите си - било като купуваме стоки за по-дълготрайна употреба, като удължаваме живота им с ремонти или като препродаваме, подаряваме или отдаваме под наем уреди, които не използваме, пише "Труд".

Коментари

Новини Варна