Варна 14°
fallback
Икономика
09:00 | 9 юни 2022
Обновен: 15:04 | 29 април 2024

4 г. ремонт на ремонта на "Ечемишка": Още 3 месеца тапи по "Хемус"

Мъките трябва да приключат през август

По материала работи: Ставри Таргов

Новата дата за приключване на станалия исторически ремонт на тунела “Ечемишка” на магистрала “Хемус” е август, съобщи в сряда председателят на управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” Тодор Василев. Последно многократно удължаваният срок беше юни, като целта беше през летния сезон, когато хората пътуват до морето, да не се причиняват сегашните задръствания, особено през почивните дни.

Ремонтът продължава вече четири години, но от думите на Василев се разбра, че през последните месеци - на практика от началото на годината, по него изобщо не се е работило заради неразбориите по плащането на работата на пътноподдържащите фирми.

Те масово спряха да работят по този и други ремонти, защото още миналата година служебното правителство спря плащанията по тях. Впоследствие вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов внесе предложение парламентът да разреши забавените плащания, което отне още около месец, докато мине през всички парламентарни процедури.

В крайна сметка плащанията бяха възобновени преди около месец, като парите идват от тазгодишния бюджет, без да е все още ясно дали при актуализацията ще бъдат възстановени на пътната агенция.

Самата история на ремонта на този тунел е отделна сага. Поводът за него бе смъртта на жена през 2017 г., върху която падна лампа, докато шофираше в тунела. Това принуди тогавашното ръководство на пътната агенция да затвори тази тръба на съоръжението и да започне ремонт, но се оказа, че между бетоновата облицовка на тунела и скалите наоколо са зейнали огромни пукнатини, които правят съоръжението опасно и се налага основен ремонт.

Докато се търсеха пари за него, ЕК прати предупредително писмо до България, че не спазва европейската директива за безопасност на пътните тунели с дължина над 500 метра и това принуди страната да предприеме ремонти и на останалите съоръжения по “Хемус”, пише 24 часа.

Автор на статията:
Ставри Таргов
ремонти тунел ечемишка
0 коментара
fallback
fallback