IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
15:40 | 10 юни 2022
Обновен: 04:47 | 7 май 2024

ЕС ни дава 17 млрд. евро за регионално развитие

Парите са за най-изоставащите български райони

По материала работи: Ставри Таргов
ЕС ни дава 17 млрд. евро за регионално развитие

“България отново ще усети европейската солидарност - "17 милиарда евро безвъзмездни средства от Кохезия и Механизма за възстановяване и устойчивост ще са налични за модернизиране на страната, подкрепа на иновациите, декарбонизация и енергийна сигурност”, заяви еврокомисарят по "Сближаване и реформи" Елиза Ферейра.

Тя подчерта, че само кохезионната политика ще инвестира около 11 млрд. евро в България и особено в развитието на най-изоставащите български региони в периода 2021-2027 г. В Споразумението за партньорство в процес на преговори са 2,4 млрд. евро за инвестиции, свързани с климата, включително 27% дял от енергията от възобновяеми източници.

JTF в България ще отдели 1,3 млрд. евро за справяне със социално-икономическите последици на прехода, фокусиране в най-засегнатите региони - Перник, Кюстендил, Стара Загора, да ги подкрепи в прехода към икономика с нулеви въглеродни емисии, обясни Ферейра.

По нейни думи българският бизнес е редом до големите и модерни държави, в други е изоставащ и догонващ

Тя добави, че трябва да се мисли за планетата - как ще я спасим, да подобряваме ситуацията, да мислим как да я подобрим дългосрочно. "Климатът и енергийният преход, иновациите и инвестициите са всички ключови компоненти на нашия колективен просперитет.

Но, за да сработи този просперитет, той трябва да бъде разпространен и споделен. Ето защо преходът трябва да бъде справедлив или просто да няма преход", добави Ферейра, цитирана от bTV.

 

Коментари

Новини Варна