IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
13:00 | 21 юни 2022
Обновен: 08:48 | 25 април 2024

Властта разписа "синя карта". С нея бизнесът наема бежанци – спецове!

Въвежда се и възможност за дистанционна работа в рамките на страната

По материала работи: Ставри Таргов
Властта разписа "синя карта". С нея бизнесът наема бежанци – спецове!

Специалисти от Украйна, Русия и други трети страни, включително бежанци, ще се наемат на работа по-лесно у нас чрез облекчения при получаването на синя карта. Такава е идеята на внесени от депутати от “Продължаваме промяната” и “Демократична България” промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Освен че синя карта вече ще могат да получават и хора със статут на временна или международна закрила, тя ще е достъпна и за такива без висше образование, ако имат достатъчно натрупан стаж в съответната област.

Ако някой има синя карта на ЕС, издадена от друга държава членка, ще може да се премести в България при опростени условия

Освен това с получаването на картата членовете на семейството на висококвалифицираните спецалисти ще могат едновременно да кандидатстват за разрешение за пребиваване.

С промените в закона се определят условията за влизане и пребиваване за повече от 3 месеца. Картата ще важи до 5 години, но не по-малко от 24 месеца, като така се свързва с решението за дългосрочно пребиваване. Сроковете за кандидатстване са съкратени, а документите ще може да се издават и по електронен път.

С него се отменят пречките за командироване на чуждестранни служители със синя карта в България и чужбина, улеснява се и процедурата по повишаване в длъжност, смяна на работодател и пътуването в Европейския съюз, без да е нужна нова пластика за това.

Въвежда се и възможност за дистанционна работа в рамките на страната, като се позволява промяна на адресната регистрация, ако работата се извършва от друго населено място.

Освен това чужденецът вече ще има право да посочва временен адрес на територията на страната, докато намери постоянен.

След първите 12 месеца може да промени своя работодател свободно, след като уведоми Агенцията по заетостта по електронен път. Притежателят на синя карта ще може да упражнява и допълнителна дейност като самостоятелно наето лице паралелно с висококвалифицираната си заетост, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна