IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
10:00 | 22 юни 2022
Обновен: 11:23 | 20 април 2024

Храни, услуги... В България е най-евтино в ЕС, но през 2021-ва. А днес?

Ето сравненията на Евростат

По материала работи: Ставри Таргов
Храни, услуги... В България е най-евтино в ЕС, но през 2021-ва. А днес?

Нивата на цените за потребителски стоки и услуги през 2021 г. се различават значително сред отделните страни членки на Европейския съюз (ЕС). През миналата година нивата на цените спрямо средното равнище на страните от ЕС, за което се определя ниво от 100 пункта, са били най-ниски в България и Румъния.

Двете балкански страни са отчели ценови равнища от 56 на сто от средното за Общността. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа агенция, публикувани днес.

Нивата на цените се определят от индекса на равнищата на цени (ИРЦ), който осигурява сравнение на паричната стойност на стоките и услугите на страните спрямо средните за ЕС и се изчислява спрямо паритета на покупателната способност, уточнява Евростат на сайта си.

През 2021 г. Дания и Ирландия регистрират най-високи ценови равнища от по 140 на сто за всяка спрямо средното ниво за ЕС. След тях се нареждат Люксембург (132 на сто), Швеция (128 на сто) и Финландия (126 на сто).

На другия край на скалата с най-ниските нива на цените са Полша (60 на сто), както и Румъния и България (56 на сто за всяка).

През отминалото дванадесетмесечие най-големи разлики в цените сред страните от ЕС се регистрират в секторите "хотелиерство и ресторантьорство" и "алкохолни и тютюневи изделия". Сравнителната разлика при тях между страните с най-ниски ценови нива и тези с най-високи е почти 3,4 пъти.

За сектор "хотелиерство и ресторантьорство" ценовите нива варират от 46,4 на сто от средното за ЕС в България, 54 на сто в Румъния и 62 на сто в Унгария, до 155 на сто в Дания, 137 на сто в Швеция и 133 на сто във Финландия.

Секторът "алкохолни и тютюневи изделия" се нарежда на второ място по разлика в ценовите нива сред страните, като най-ниските нива са регистрирани отново в България (64 на сто), а след родината ни се нареждат: Полша (72 на сто) и Унгария (79 на сто). В посочения сектор най-високи нива на цените през 2021 г. са записали Ирландия (205 на сто), Финландия (173 на сто), Швеция (136 на сто) и Дания и Франция (134 на сто за всяка).

Голяма разлика в цените се дължи главно на разликите в данъчното облагане на тези продукти, посочва БТА.

При "храна и безалкохолните напитки" през 2021 г. най-евтини са били стоките в Румъния (69 на сто) и Полша (72 на сто), докато най-скъпи - в Люксембург (125 на сто), Дания (120 на сто) и Ирландия (119 на сто). Статистиката сочи, че българските ценови равнища в сектора са на ниво от 79,3 на сто от средното за ЕС.

За същата година при сектор "облекло и обувки" цените на стоките варират по-слабо сред страните от ЕС. Най-ниски са били в България (76 на сто), а най-високи - в Дания (134 на сто).

Сектор "Лични превозни средства " също отчита по-малко ценово несъответствие между страните. Нивата на цените в сектора през миналата година са най-ниски в Полша (81 на сто), а най-високи в Дания (138 на сто). При "потребителската електроника" най-ниски бяха цените в Полша (88 на сто) и най-високи в Нидерландия (113 на сто), пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна