IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Икономика
17:00 | 26 юни 2022
Обновен: 13:14 | 28 март 2024

Увеличените пенсии може да дойдат със закъснение

Това вероятно ще стане през август, смята социалният министър Георги Гьоков

По материала работи: Ставри Таргов
Увеличените пенсии може да дойдат със закъснение

Социалният министър Георги Гьоков предупреди българските пенсионери, че има 50% вероятност да не получат обещаното увеличение на пенсиите през юли.

В този случай увеличението за юли ще се изплати със задна дата с пенсиите през август, обясни Гьоков за Нова тв. За да започне изплащането на новите пенсии юли месец, следващата седмица актуализацията на бюджета трябва да мине на второ четене в парламента, след което да бъде публикувано в Държавен вестник с подписа на президента. Всичко това е малко реалистично, призна Гьоков:

На въпрос, ако сега бъде приета актуализацията на бюджета, през октомври с колко процента ще се увеличат пенсиите, министърът каза следното:

„Там не целим увеличаване на всички пенсии. Там целим да сближим старите с новите пенсии и да въведем някаква справедливост, която отсъства дълги години. Тогава около 750 000 пенсионери щe получат нов по-висок размер на пенсиите. Средното увеличаване ще бъде с около 15%”, допълни Георги Гьоков.

Припомнямe, че бюджетната комисия в парламента гласува окончателно от 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 10%, след това към сумата ще бъде добавена и 60-левовата добавка.

Комисията одобри текстовете за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване. От 1 октомври ще има преизчисляване на пенсиите, което ще увеличи средствата за около 720 000 пенсионери. Депутатите взеха решение от 1 юли минималната пенсия да бъде 467 лева, а максималната – 2 000 лева.

Очаква се следващата седмица текстовете да влязат и в пленарната зала, за да бъдат окончателно потвърдени, съобщи БНР.

Коментари

Новини Варна