IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Икономика
10:00 | 29 юни 2022
Обновен: 07:44 | 14 август 2022

Решено: Отстъпка от 25 ст. на литър гориво от идния юли. Достатъчно ли е?

Тази мярка вече доведе до увеличаване на цените по бензиностанциите

По материала работи: Ставри Таргов
Решено: Отстъпка от 25 ст. на литър гориво от идния юли. Достатъчно ли е?

Отстъпка от 25 ст. за литър евтино гориво гласува бюджетната комисия на второ четене. Против бяха депутатите от ГЕРБ и ДПС.

"Тази мярка вече доведе до увеличаване на цените по бензиностанциите. Когато бъде приета, ще доведе до ново увеличаване", заяви Петър Чобанов от ДПС.

Той смята, че 150 млн. лв. които трябва да останат при хората няма да постигне целта си. Според него, има опасност мярката да фалира малките търговци, които с месеци наред ще чакат възстановяването на парите от държавата.

"Най-безумното харчене" пък нарече мярката Александър Иванов от ГЕРБ. Той пресметна, че работещите хора - собственици на автомобили, зареждат пълен резервоар веднъж месечно, което означава да получат помощ от 12,50 лв. на месец за 50 литра. Хората с големи финансови възможности зареждат един-два пъти седмично и за месец те ще спестят 50-60 лв.

„Искате да подпомагаме хора, които нямат нужда", добави Делян Добрев от ГЕРБ. Той попита защо тя не се дава само на хора с доходи под 1000 лв. например.

"Съгласен съм с вас, че трябва мярката да бъде по-добре таргетирана, но това са възможностите на техническото обезпечаване на страната. Няма изградена електронна идентификация, за да го направим. НАП има тази информация, но няма как това да се установи от търговеца в бензиностанцията", обясни финансовият министър Асен Василев. Той посочи, че е предвидено търговците да получат отстъпката с ДДС декларацията, която се подава до 10-то число на следващия месец.

Според приетия текст отстъпката ще се ползва само за регулярните горива, а не за тези от премиум клас, което донякъде елиминира богатите потребители от подпомагане. "Практиката показва, че хората не зареждат пълни резервоари, а на лева. Средното зареждане в София е за 50 лв., но в някои населени места пада до 5 лв.", каза Венко Сабрутев от ПП.

25 стотинки отстъпка ще се ползват за всеки зареден литър бензин A95 , дизел или пропан-бутан , както и за всеки зареден килограм метан от 1 юли.

Собствениците на автомобили и мотоциклети трябва да представят при зареждане на бензиностанция свидетелството за регистрация на МПС. Търговецът, от своя страна, издава разширен касов бон, в който се вписва регистрационният номер на МПС-то и се отразява предоставената компенсация като отстъпка от продажната стойност на зареденото гориво.

От МФ припомниха, че ефектът от антикризисната мярка се усилва, след като вече е гласувано отпадането на акциза на пропан бутан и намалена ставка ДДС за метана.

Без компенсации за скъпия ток от 1 юли останаха всички небитови потребители. Нито едно предложение за удължаване на помощите не получи необходимата подкрепа. ГЕРБ настояваше през втората половина на годината фирмите и останалите небитови потребители да получават компенсация в размер 80% от цената над 150 лв. за мегаватчас, а ДПС - над 200 лв.

По сметки на финансовото министерство обаче първият вариант ще струва 2 млрд. лв. до края на годината, ако цената на тока на борсата се задържи 431 лв. за мегаватчас, а вариантът на ДПС ще бъде с 500 млн. лв. по-евтин.

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров обяви, че във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", откъдето се планира изплащане на компенсациите, няма такива постъпления. "Има реален риск да задължите държавата да дава милиарди, които няма и да затъне в дългове", предупреди Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната". В последния момент ПП внесе предложение, което останалите партии не харесаха, защото не били никакви компенсации.

Спорът за компенсациите за тока ще се пренесе утре в пленарна зала, когато трябва да бъде гласувана актуализацията на бюджета. Всъщност помощта не е свързана с бюджета, защото се предвижда, парите да бъдат събрани от печалбите на държавните енергийни дружества. "Оставяте бизнеса без компенсации от 1 юли, очаквайте инфлация от 30%", заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

Заемът на "Булгаргаз" е необходим за авансово заплащане на доставки втечнен газ, обясни финансовият министър Асен Василев. От ГЕРБ контрираха, че не е логично да се тегли заем, за да се предплащат новите доставки газ. "Тези заеми са доказателство, че дружеството е забатачено от новото ръководство. За първи път се дава държавна гаранция на Булгаргаз и доколкото чуваме, то има 300 млн. лв. задължения към НАП и банки. Как така от 99 млн. лв. печалба само за 6 месеца дружеството вече е задлъжняло", попита Делян Добрев от ГЕРБ.

"Топлофикация София" продължава да не се разплаща ритмично към Булгаргаз, това дружеството е с 300 млн. лв. задължения, което създава огромен ликвиден проблем, посочи финансовият министър“, обясни финансовият министър Асен Василев, цитиран от 24 часа.

Коментари

Новини Варна