IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
11:40 | 8 юли 2022
Обновен: 04:22 | 22 март 2023

Спекула държи висока цената на олиото в магазините

Има неконтролиран внос на слънчоглед от Украйна, алармира зърнопроизводител

По материала работи: Ставри Таргов
Спекула държи висока цената на олиото в магазините

Спекула държи висока цената на олиото в магазините. Цената на слънчогледа се е понижила с 44% заради евтин внос от Украйна, парламентът гласува да има компенсации за бизнеса заради скъпия ток, но в същото време олиото не поевтинява, а дори напротив, леко поскъпва.

“Има неконтролиран внос на слънчоглед от Украйна. Слънчоглед, който влиза в България без проверка, без фитосанитарен контрол”, каза за “Труд” Костадин Костадинов, председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите. На територията на Европейския съюз се допуска да влиза слънчоглед, който никой не проверява дали е произведен по европейските изисквания.

В страните от ЕС има стриктни изисквания за употреба на защитни растителни препарати в земеделието, докато в Украйна тези правила не важат. В Украйна заради войната има и райони, които са замърсени, но българските власти реално не проверяват влизащия в страната слънчоглед.

В същото време българските земеделски производители трябва да отговарят на много еко изисквания, свързани с употребата на препарати, храните са поставени са под постоянен контрол от фермата до трапезата.

“Слънчогледът от Украйна влиза в страната, без да се проверява, това е проблемът”, каза Костадин Костадинов. Ние като изнасяме ни искат един куп документи за стоката, а от Украйна влиза без нищо, просто някои търговци се облагодетелстват за сметка и на украинските производители, защото имаме информация, че купуват от там много евтино и внасят в България, допълни той.

“Евтиният внос от Украйна убива българските производители, защото след два месеца ще излезе българският слънчоглед, който е с висока себестойност.

Торовете миналата година бяха 300 лв. за тон, сега станаха 1500-1800 лв.”, обясни Костадин Костадинов. Горивата миналата година бяха около 2 лв. за литър, сега са 3,50 лв. Българските земеделски производители са натоварени и с един куп европейски изисквания, които трябва да спазват и затова са неравнопоставени с фермерите от Украйна относно разходите, които правят.

Цената на слънчогледа се понижава, но не и цените на олиото в магазините.

Вносът на евтин слънчоглед от Украйна е намалил цените до 1000 лв. за тон, докато цената на слънчогледа беше стигнала 1800 лв. за тон. Слънчогледът от Украйна би трябвало да минава транзит през България, но реално се използва в страната за производство на олио. Това обаче по никакъв начин не се е отразило на цената на олиото в магазините. На едро цената на олиото дори нараства и достигна 5,29 лв. за литър, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Оказва се, че администрацията в страната не защитава интересите на българските потребители, защото цената на олиото не се е понижила, не защитава и българските земеделски производители, защото цената на слънчогледа се понижава. Същевременно администрацията позволява евтин внос от Украйна без контрол, което облагодетелства търговци.

За слънчогледа още е рано да се говори каква ще бъде реколтата през настоящата година. В момента посевите са във фаза цъфтеж, на места не са разцъфнали още. Реколтата ще зависи от времето и дали ще вали през лятото.

Коментари

Новини Варна