IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
16:20 | 11 юли 2022
Обновен: 17:59 | 2 май 2024

БНБ пусна златен медал „300 години от рождението на Паисий Хилендарски“

Цената му е 1 950 лева

По материала работи: Ставри Таргов
БНБ пусна златен медал „300 години от рождението на Паисий Хилендарски“

Монетният двор на БНБ издаде емисия от 300 броя възпоменателен медал „300 години от рождението на Паисий Хилендарски“, пише "Стандарт".

Медалът е златен, а цената му е 1950 лева. Това се случва непосредствено след емисията златна възпоменателна монета „Паисий Хилендарски - два златни лева“ на Българската народна банка. Припомняме, че за златната пара се извиха огромни опашки от колекционери и ценители, въпреки че цената беше 3755 лева.

Любопитното е, че издаване на монета и медал с еднакъв образ досега се е случвало веднъж през 1912 г. - издадени са златна възпоменателна монета и златен медал с образа на цар Фердинанд, съобщават от Монетния двор.

На аверса на медала е възпроизведен образът на автора на "История славянобългарска" от монетата „Паисий Хилендарски - два златни лева“. А на реверса е логото на Монетен двор на БНБ.

С тази емисия отбелязваме 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, като събитието е включено от ЮНЕСКО в списъка на бележитите за света годишнини.

Монетен двор на Българската народна банка гарантира обявения максимален тираж, допълниха от БНБ.

Коментари

Новини Варна