IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
15:10 | 28 юли 2022
Обновен: 13:42 | 23 април 2024

На изпроводяк: МС сключи договор за 7 кораба с втечнен газ

Приета е програмата за компенсиране на бизнеса за цената на тока с таван от 250 лв.

По материала работи: Ставри Таргов
На изпроводяк: МС сключи договор за 7 кораба с втечнен газ

Снимка архив

България ще сключи днес договор за седем кораба с втечнен газ от САЩ. Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков след заседанието на кабинета.

„Условието за получаване на тези количества е следващият месец служебното правителство и служебното Министерство на енергетиката да осигурят необходимата инфраструктура от Гърция и Турция”, добави той.

Министър-председателят обясни, че ще има възможност договорът да бъде потвърден до 19 август. „Така се дава възможност на служебния кабинет, ако намери по-добра оферта, да я сключи или ако има затруднения с инфраструктурата - да няма разход за страната”, посочи министър-председателят.

Енергийният министър Александър Николов обясни, че с този договор се дава възможност за енергийна сигурност през следващите месеци. И уточни, че доставчикът са САЩ, не пожела обаче да спомене името на компанията.

„Офертата е разделена на две части. За 2022 г. - три карга, а за 2023 г. - четири. При изпълнение на програмата за трите карга до зимен период 2022 година има възможност за сключване на нов договор за следващите четири карга”, поясни още Николов.

Страната ни ще разполага с по един кораб втечнен газ от октомври до април. „В късните часове на вчерашния ден на първия кораб му е осигурено къде да пристане - в Гърция, за да може да се гарантира енергийната сигурност през следващите месеци”, подчерта Петков.

Министър-председателят обобщи, че кабинетът му предоставя възможност на служебното правителство да закупи газ на цени около 30 долара под тези на европейските пазари.

Решенията на Министерския съвет

Премиерът обяви, че е приета програмата за компенсиране на бизнеса за цената на тока с таван от 250 лв., считано от 1 юли до 30 септември. „По същия начин подсигурихме 633 000 небитови крайни клиенти, които ще имат яснота за цената на тока през следващите месеци”, каза Петков.

Правителството е гласувало и 150 млн., за да продължи мярката за горивата. Едновременно с това е създадена работна група между митниците и НАП за ограничаване износа на нефтени продукти с руски произход, считано от 5 декември.

„Това означава, че руският петрол, който влиза, когато се преработи от „Лукойл”, може да се използва само за българския пазар. Това увеличава доставките и подаването на количества към пазара ни и би трябвало да намали цената на горивата”, каза министър-председателят в оставка.

Преди заседанието на кабинета

Петков отчете, че днешното заседание на Министерския съвет може да е последно. Той използва повода, за да благодари на министрите за свършената работа през месеците.

„Мисля, че имаме и много добри резултати, с които да се похвалим. Въпреки че ни остават няколко дни, до последния момент ще решаваме големите задачи и предизвикателства”, обеща министър-председателят, цитиран от Нова.

Коментари

Новини Варна