IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
10:40 | 7 септември 2022
Обновен: 00:24 | 24 април 2024

Ти, имаш ли пари? Или взимаш мижава заплата и инфлацията я яде?

Дереджето на българина е резултат от 10 или 20 години мижава и много плахо водена икономика, смята експерт

По материала работи: Ставри Таргов
Ти, имаш ли пари? Или взимаш мижава заплата и инфлацията я яде?

«Гледам, че политици се замерят с обвинения за това, кой е докарал високите цени. Нека да внесем малко яснота», пише експертът Юлиан Попов в свой коментар във Фейсбук.

Според него високата цена се състои от три неща - колко е висока, можеш ли да си я позволиш и много ли трябва да си купиш от скъпото или малко. Затова трябва да питаме не само защо цените са високи, но и защо българинът е на такова дередже, че за много хора високите цени натискат яко ножа в кокала.

«Дереджето на българина е резултат от 10 или 20 години мижава и много плахо водена икономика».

Самата висока цена на хляб, електричество, месо е резултат преди всичко от външни фактори, да не кажа само от външни фактори, уточнява той. Основните са свързани с Ковид кризата, манипулацията на руските газови доставки и войната на Путин срещу Украйна.

Попов обръща внимание и на една друга страна на темата. «Колко устойчива е България на тези удари. По отношение на енергията - не много. Причината е, че българинът живее в енергийно неефективно жилище, а и цялата българска икономика е енергийно най-неефективна в ЕС.»

А за това, че българинът е принуден да купува много повече от скъпото отколкото германецът или австриецът, експертът посочва като проблем и образованието.

«България е на абсолютното дъно в почти всяка образователна статистика, която можете да си прдставите - стандарти на грамотност, следдипломно обучение, достъп до интернет, участие на възрастни в обучение през целия живот, дял БВП за образование, дял БВП за научни изследвания и какво ли още не. Няма как да седиш край пясъка и да чакаш нещо да поникне без дори да си хвърлил и едно зърно».

Изводът на Юлиан Попов е, че всеки, който обяснява как служебното правителство или това преди служебното, или онова преди него, или другото преди него е предизвикало инфлация в България се занимава с най-обикновен неграмотен популизъм по Главната или на Мегдана - и или плаши гаргите или се опитва с шепа трици да хване няколко маймуни, да гласуват за него.

«Инфлацията е основно предизвикана отвън, за което никой в България няма никаква вина. Големият проблем е ниската социална устойчивост на страната, уязвимост и крехкост, които са трупани чрез некадърност, кражби и страх в продължение на поне едно десетилетие, а по-скоро две или три. Може и повече», пише dnes.dir.bg

Коментари

Новини Варна