IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
12:00 | 15 септември 2022
Обновен: 04:53 | 26 март 2024

На евроопашката по заплащане сме. Тази новина още ли учудва някого?

Голямо е търсенето на персонал в сферата на услугите

По материала работи: Ставри Таргов
На евроопашката по заплащане сме. Тази новина още ли учудва някого?

България е сред страните с най-ниски разходи за труд и с едни от най-ниските заплати в Европа, показва анализ на Агенцията за икономическо развитие на Германия, съобщиха от Германо-българската индустриално-търговска камара. Според авторите на проучването компаниите трябва да се стараят повече, за да задържат квалифицираните си служители.

Според данни на Агенцията по заетостта, цитирани в анализа, търсенето на работници се е повишило с 13 на сто през първите месеци на настоящата година спрямо предходната. Затова, и въпреки че българският пазар на труда се възстанови от кризата с коронавируса, някои работодатели се борят със структурни слабости, се посочва в проучването.

Особено голямо е търсенето на персонал в сферата на услугите. От началото на 2022 г. се е засилила тенденцията за борба за квалифицирани кадри, която потиска нивото на безработицата.

За 2022 г. се очаква безработицата да спадне още и да бъде между 4,8 и 4,9 на сто, са изчислили от Агенцията по заетостта.

Най-голяма нужда от квалифицирани работници има в търговията на едро и дребно, в логистиката и транспорта, в ресторантьорството и в ИКТ сектора. В производството повечето работодатели планират да задържат и леко да увеличат персонала си. Агенцията по заетостта отчита най-голяма нужда от кадри в текстилната и кожарската промишленост, в машиностроенето и металургията.

Според Евростат за 2021 г. у нас средните разходи за труд са били около 7 евро на час. Коефициентът на заетост е бил 68,1 на сто в края на 2021 г. и според Националния статистически институт (НСИ) е с 3,9 процентни пункта по-висок от този през предходната година.

Заради голямото търсене на персонал компаниите в някои случаи увеличават заплатите. Около 65 на сто от заетите работят в сферата на услугите, а около 30 на сто са в промишлеността. Разходите за труд са нараснали над средното равнище от 9,1 на сто на годишна база през 2021 г., показват данни на Евростат.

Секторът на услугите регистрира най-голямото увеличение на разходите за труд с 14,4 на сто през първите три месеца на 2022 г. спрямо същия период на миналата година. Разходите за труд са нараснали с 11,8 на сто на годишна база в промишлеността и с 10,7 на сто в строителството, показват данни на НСИ, пише "Труд".

Коментари

Новини Варна