IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
15:40 | 13 октомври 2022
Обновен: 13:57 | 11 май 2024

Проверяват дървата за огрев, пелетите и зимните гуми

Акцията е на Комисията за защита на потребителите

По материала работи: Ставри Таргов
Проверяват дървата за огрев, пелетите и зимните гуми

Комисията за защита на потребителите стартира проверки на продаваните дърва за огрев, пелети и зимни гуми за превозни средства.

За дървата ще се следи дали е предоставена информация за търговеца, крайна цена, когато е приложимо, условия за доставка и плащане, етикетиране, издаване на фактури.

При пелетите ще се проверява и дали се обявяват данни за стандартите за пепел и калоричност и съответния сертификат за тях. Ще се вземат и проби за анализ в лаборатории.

Комисията засилва и контрола върху пазара на автомобилните гуми. Ще се правят множество инспекции в търговски обекти и сайтове, които предлагат такава стока, както и проверки при вноса на гуми заедно с митниците.

Целта на акцията е да се установи дали се спазват изискванията на новия еврорегламент, който е в сила от средата на миналата година. В него вече са включени и изисквания към гумите за автобуси и камиони и дали те са подходящи за използване при тежки снежни условия или в екстремни климатични ситуации.

При извършване на инспекциите ще се следи дали на етикетите има посочени характеристиките на гумите като съпротивление при движение, сцепление с влажна настилка, както и два допълнителни параметъра, които са проектирани специално за снежна пътна обстановка.

При необходимост ще се вземат проби от автомобилните гуми, които ще бъдат изпращани в специални лаборатории. Целта е да се установи дали отговарят на обявения клас в етикетите по отношение на шум, разход на гориво и други.

Проверките за дърва и пелети ще продължат до средата на ноември, а тези за гумите ще приключат в края на следващия месец, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна