IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
15:20 | 21 октомври 2022
Обновен: 12:53 | 24 април 2024

Заплатите в частния сектор ще нарастват с по-бавен темп през 2023 г.

Това се предвижда в макроикономическата прогноза на финансовото министерство

По материала работи: Ставри Таргов
Заплатите в частния сектор ще нарастват с по-бавен темп през 2023 г.

Заплатите в частния сектор ще нарастват с по-бавен темп през следващата година. Това се предвижда в макроикономическата прогноза на финансовото министерство за 2023 г. Според нея ръстът ще е около 9,9%.  За сравнение увеличението на заплатите в частния сектор през 2022 г. се оценява на 15 на сто.

Министерството на финансите аргументира прогнозата си с ограничаването на икономическата активност, планираното по-слабо увеличение на разходите за труд в държавния сектор, но и очакваното забавяне в инфлационните процеси в страната.

Според есенната макроикономическа прогноза средната заплата в частния сектор преди данъци и осигуровки ще достигне 1915 лв. през 2023 г. Заложено е минималната работна заплата да остане замразена на 710 лв.

Предвижда се поскъпването на живота да продължи с по-бавен темп, като очакванията са за средногодишна инфлация от 6,4% през следващата година.

Заетостта също ще нараства с по-бавни темпове, което се дължи изцяло на прогнозираното забавяне на българската икономика. Ускоряване на заетостта се очаква през 2024 г.

Но и тогава недостигът на работна ръка ще остане пречка. И занапред предлагането на работна ръка да остане по-ниско от търсенето като една от основните причини е застаряването на населението, съобщава bTV..

Коментари

Новини Варна