IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
16:00 | 26 октомври 2022
Обновен: 22:02 | 28 април 2024

Не усещаме поевтиняването на горивата и захарта заради скъпия долар

Това е мнението на шефа на Софийската стокова борса Васил Симов

По материала работи: Ставри Таргов
Не усещаме поевтиняването на горивата и захарта заради скъпия долар

През предстоящия сезон се очаква леко поскъпване на зърното, пшеницата, царевицата заради натрупването на допълнителни разходи през зимата, заяви в "Денят започва" по БНТ главният изпълнителен директор на Софийска стокова борса Васил Симов.

Като цяло обаче у нас има достатъчни количества слънчоглед и царевица, така че да не се налага драстично поскъпване на олиото и брашното.

"Презапасяването и психозата, създавана от някои търговци, че всичко поскъпва, кара потребителите, които не си правят сметка, да се презапасяват. А колкото по-голямо е търсенето на дадена стока, карат търговците да вдигат цената", заяви Симов.

Захарта поскъпва, тъй като суровата суровина за нея се внася и не се произвежда у нас. И въпреки че цената на суровата захар на световното тържище в Ню Йорк леко намалява, у нас разликата не може да се усети заради повишаването на долара спрямо лева.

По същия начин стои и въпросът с горивата, допълни той.

Коментари

Новини Варна