IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
16:00 | 29 октомври 2022
Обновен: 13:45 | 27 април 2024

За година храните са поскъпнали с над 30%

Пазаруването на промоция се превърна в навик за мнозина

По материала работи: Ставри Таргов
За година храните са поскъпнали с над 30%

При всяко зареждане на магазина цените на храните са по-високи и трябва да сменяме етикетите, оплака се пред репортер на “Труд News” служителка в голям столичен магазин.

Производителите на хранителни стоки са вдигнали цените на едро за пазара в България с 30,9% за една година, обявиха от Националния статистически институт (НСИ). Това повишение е много по-голямо от официалната инфлация, която до края на септември е 18,7%.

Разликата между официалната инфлация и това как хората усещат поскъпването по джоба си се дължи на това, че потребителската кошница, по която НСИ изчислява инфлацията, съдържа 846 стоки и услуги.

Но ако не броим горивата, повишението на цените на храните е най-голямо и се усеща най-силно от потребителите, защото хранителните стоки имат най-голям дял от разходите в семейния бюджет.

Любопитно е, че производителите на храни са вдигнали цените на стоките си за пазара в България повече отколкото на продукцията за износ. Цените на едро на храните за износ са нараснали с 26,3%, при 30,9% на тези за пазара в страната, показват данните на НСИ.

Повишаването на инфлацията започна още в края на миналата година заради поскъпването на тока. Тогава правителството се забави с даването на помощи на бизнеса заради скъпия ток, което логично доведе до покачване на цените. Фирмите калкулираха по-високите цени на тока в цените си.

От месец юли държавната хазна покрива разходите на бизнеса за електроенергия над прага от 250 лв. за мегаватчас. Затова някои икономисти предполагаха, че инфлацията е достигнала пика си. Храните обаче продължават да поскъпват. При положение, че газът през октомври поевтиня с 34%, а цените на бензина и дизела също не нарастват.

Високите цени на храните превърнаха много хора в ловци на промоции. “Преглеждам какви промоции има във всички вериги и отивам да пазарувам там, където има намаление на това, което ми трябва”, коментира за “Труд News” клиент на една от големите вериги за храни.

Най-атрактивни са промоциите “купи две на цената на едно”. Когато има намаления хората купуват по-големи количества, за да се запасят за няколко месеца.

Поскъпването промени и потреблението. “Клиентите най-често купуват стоки на промоция и тези с най-ниски цени”, каза касиерка в голям столичен магазин. Това означава, че нараства консумацията на храни с по-ниско качество, което остава на заден план пред цената за голяма част от българите.

Цените на храните в редица страни вече са по-ниски отколкото в България. В Гърция редица храни са по-евтини отколкото в България, показа репортерска проверка на “Труд News”. При положение че бяха сверени цените на едни и същи стоки, от един и същи производител, които се продава в магазини в България и Гърция от една и съща търговска верига.

Традиционно много българи ходят да пазаруват по-евтини стоки в Турция и Сърбия. Но напоследък в социалните мрежи се появяват снимки на цени на храни от Германия и дори от Норвегия, които са по-евтини отколкото при нас. Въпреки това през юни Комисията за защита на конкуренцията излезе с официално становище, че в нейната компетентност не попада разследване на “спекула”.

Стоките на българските производители за износ поскъпват по-малко, отколкото стоките им за пазара в България, показват данните на НСИ. Цените на предприятията от преработващата промишленост за вътрешния пазар са нараснали с 31,2% за година, а стоките за износ на същите предприятия са поскъпнали само с 15%, или два пъти по-малко.

 

 

Коментари

Новини Варна