IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
09:00 | 7 ноември 2022
Обновен: 18:21 | 18 април 2024

Студеният клас! Училища и забавачки без пари за отопление през зимата

Най-много се притесняват тези, които разчитат на природен газ

По материала работи: Ставри Таргов
Студеният клас! Училища и забавачки без пари за отопление през зимата

Много училища и детски градини са заплашени от дървени ваканции, предупреждават от Сдружението на общините у нас. Една от детските градини в Горна Оряховица има близо 200 деца. Сградата е санирана и зимно време се отоплява на газ.

Сметката им за месец януари била 8 000 лева. Сега, от детската градина са направили авансови плащания за газ, но тревогата и несигурността остават.

“Няма да лъжем, че тази година нещата са изключително притеснителни. Най-голямото притеснение идва от липсата на прогнозируемост. Решението за цената на газа се взема, когато месецът е започнал.

Предните месеци бяхме много притеснени, тъй като нямахме яснота и цената беше твърде висока. Притеснение сме и ще продължат ли компенсациите за ел. енергия”, каза пред Нова телевизия директорът на градината Десислава Бошнакова.

Притеснение дали ще има пари за поддръжка на общинската сграда са и от местната администрация. Във време на несигурност от общината бързат да реализират проект за частична енергийна независимост. “Към момента сме разработили проект за фотоволтаична централа, която да бъде на покрива на общината.

Тя ще бъде за 30 киловата и ще захранва нуждите на общината. Няма да бъде продаван ток. Това ще позволи да намалим разходите”, обясни зам.-кметът на Горна Оряховица Николай Георгиев.

А детската градина в същия град вече използва покрива си, за да намали разходите си, поне за топла вода.

През изминалата седмица областната управа привика всички общински администрации, за да провери, дали са готови за отоплителния сезон. За доставка на газ през идващата зима, договори с училища и детски градини били сключени.

Останалите, които се отопляват на твърдо гориво – дърва, въглища и пелети, са осигурени. Поне, по отношение на отоплението, би трябвало да няма проблем.

"Сега, никой не може да предвиди, какво ще стане след месец, но готовността е да има нормална учебна година”, заяви областният управител на Велико Търново инж. Георги Гугучков, цитиран от "Труд".

Коментари

Новини Варна