IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
13:00 | 7 ноември 2022
Обновен: 13:10 | 26 март 2024

Спешните медици започнаха протести

Настояват за достойно заплащане

По материала работи: Ставри Таргов
Спешните медици започнаха протести

От днес до 13 ноември в 12 ч. на обяд всяка линейка на територията на България, независимо къде се намира, ще включва звуков и светлинен сигнал за 3 минути в знак на протест, за да напомнят за дългогодишно трупаните и нерешени проблеми на работещите в Спешна помощ на 240-те народни избраници, на които предстои да актуализират Бюджет 2023.

По този начин спешните медици искат да спазят законовите ограничения за стачни действия, но искат да заявят, че докато продължават да изпълняват дълга си, очакват конкретни парламентарни решения, съобщава БНР.

Заради ниската оценка на труда си медиците настояват за достойно заплащане, тъй като от 10 г. заплатите им не са актуализирани, както и средствата за издръжка на центровете, в които работят.

Настояват извънредния труд да се заплаща всеки месец, да се повиши заплащането на нощния труд. Искат и категорията на труда им да бъде приравнена с тази на полицаите и пожарникарите.

Нужни са и конкретни стъпки за привличане на специалисти в системата на Спешната помощ, както и подобряване на условията на работа. В писмо до медиите спешните медици посочват, че всекидневно ще напомнят, че спешните центрове са част от националната сигурност на България.

Коментари

Новини Варна