IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
10:00 | 11 ноември 2022
Обновен: 06:39 | 26 април 2024

В кризата износът на България се е увеличил с 40%

Промишленото производство също отбелязва ръст

По материала работи: Ставри Таргов
В кризата износът на България се е увеличил с 40%

Независимо от мрачните икономически прогнози и през септември, основните икономически показатели на България показват тренд нагоре.

За деветмесечието износът например е на стойност 70 млрд. лв. и нараства с 40,1% спрямо година по-рано. Дори ако се елиминира инфлацията за този период, която е 18,7%, ръстът пак е повече от 50% и е рекорден за последните години.

Промишленото производство през септември е с 11% над това спрямо същия месец на миналата година. Увеличението се дължи най-вече на производството на компютърна, комуникационна и оптична техника и електроника, което нараства с 45,9% за този период. Висок ръст отбелязва и машиностроенето и единствено производството на храни и напитки намалява в сравнение с година по-рано.

Същия тренд се забелязва и в търговията на дребно. През септември на годишна база оборотите са се увеличили с 2,1%, като най-голям ръст има в продажбата на автомобилни горива - 8,8%.

При нехранителните стоки също се отбелязва увеличение с 3,1%, но продажбите на хранителни стоки са с 2,1% под тези от септември 2021 година, и ако се вземе предвид инфлацията за този период, се оказва, че българинът е свил покупките с двайсетина процента.

Според данните на НСИ за хотелите, публикувани в четвъртък, приходите им от нощувки за септември са 165,8 млн. лв. Това е само с 1 млн. лева по-малко от приходите им за същия месец на рекордната за туризма 2019 г., съобщава 24 часа.

Коментари

Новини Варна