IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
13:00 | 23 ноември 2022
Обновен: 12:57 | 21 април 2024

"Лукойл"-ът в Бургас преработва евтин петрол. Удрят ни с 30 ст. за литър!

А-95 сега би трябвало да струва 2,63 лв. за литър

По материала работи: Ставри Таргов
"Лукойл"-ът в Бургас преработва евтин петрол. Удрят ни с 30 ст. за литър!

Удрят ни с 30 ст. при зареждането на всеки литър бензин, показват изчисления на “Труд News” на база данни за котировките на петрола на международните пазари и за курса на долара спрямо лева. Цената на най-масовия бензин А-95 би трябвало да бъде около 2,63 лв., а средната цена по бензиностанциите в момента е средно 2,91 лв.

Рафинерията в Бургас използва руски петрол сорт “Уралс”. Преди войната в Украйна цената на този петрол беше близка до тази на сорта “Брент”. След началото на войната обаче цената на петрола “Уралс” е значително по ниска от тази на “Брент”. Цените по бензиностанциите обаче са сякаш използваме скъпия петрол.

Цената на петрола “Уралс” се понижи до 70 долара за барел. Това е цена, характерна за периода преди войната в Украйна и преди пандемията. Оказва се, че котировките на петрола са се върнали на предкризисните нива, но цените по бензиностанциите са значително по-високи.

Цената на петрола “Уралс” е била 70 долара за барел и на 29 октомври 2018 г. Тогава обаче бензинът А-95 е струвал по бензиностанциите в страната средно 2,38 лв. за литър, показват данни на специализирания сайт fuelo.net. А дизелът е струвал 2,42 лв.\л.

Преди четири години доларът беше по-евтин. На 29 октомври 2018 г. курсът на щатската валута беше 1,70755 лв. за долар. А сега фиксингът на БНБ е 1,88677 лв. за долар. Спрямо 29 октомври 2018 г., когато цената на петрола е била като настоящата, доларът е поскъпнал само с 10,5%. Акцизът в цената на горивата и ставката на ДДС от тогава насам не са се променили.

Имало е увеличение на заплатите, но това не може да бъде причина за поскъпването на най-масовия бензин с над 22%, а на дизела с 38% спрямо октомври 2018 г.

Ако вземем цените на горивата през октомври 2018 г. и ги увеличим с поскъпването на долара, се оказва, че бензинът А-95 сега би трябвало да струва 2,63 лв. за литър, а реално по бензиностанциите го продават с близо 30 ст. повече. Цената на дизела пък би трябвало да бъде 2,67 лв. за литър, но реално в момента го продават с 60-70 ст. по-скъпо и средната цена на пазара е 3,34 лв. за литър.

Може да вземем още един пример с цените на горивата по-близо във времето. Цената на руския петрол “Уралс” беше 70 долара за барел и на 2 август 2021 г.

Тогава цената на бензина и на дизела беше една и съща - 2,25 лв. за литър. На 2 август 2021 г. доларът се разменяше за 1,64 лв. От тогава насам щатската валута е поскъпнала с 14,7%.

Дори ако всички останали разходи за производството на горивата от тогава насам са нараснали със същия процент, то цените на бензина и дизела сега би трябвало да бъдат 2,58 лв. за литър.

Дори повишението на заплатите в бранша да е било с по-голям процент, това не може да бъде основание бензинът да струва с 33 ст. повече, а дизелът със 76 ст. отгоре.

През август миналата година цените на бензина и на дизела по бензиностанциите бяха еднакви. В момента обаче дизелът е много по-скъп. Причината за това е, че на пазара има дефицит на дизел.

В България няма проблеми с доставките, защото рафинерията в Бургас работи на пълни обороти. Но търсенето на дизел в региона е голямо и това повишава цените, коментираха пред “Труд News” хора от бранша.

При бензина ситуацията не е такава, търсенето е по-малко и затова през последните месеци цените на бензина се понижиха.

Коментари

Новини Варна