IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
14:20 | 26 ноември 2022
Обновен: 14:21 | 25 април 2024

Пеканов: 2,7 млрд. лв. идват у нас до края на годината

Парите ще отидат по различни проекти за модернизация и дигитализация на малки и средни предприятия

По материала работи: Ставри Таргов
Пеканов:  2,7 млрд. лв. идват у нас до края на годината

България ще получи до края на годината 2,7 милиарда лева – парите от първия транш по плана за възстановяване, след като страната ни изпълни 22-те условия, съобщи вицепремиера Атанас Пеканов в интервю за Нова тв.

Парите ще отидат по различни проекти за модернизация и дигитализация на малки и средни предприятия, за реновация и енергияна ефективност на сгради и др.

Второто плащане по плана е за 1,4 милиалда лева, но то ще бъде най-трудно, защото включва най-много мерки – 66, по 22 от които трябват законодателни промени, уточни Пеканов.

Премиерът добави, че тези пари се очакват следващата година, но за да ги искаме, трябва преди това парламентът да приеме законовите промени, които се изискват.

В плана за възстановяване и устойчивост, подписан от кабинета на Кирил Петков с Еврокомисията се казва, че до 2026 г. България трябва да намали с 40% вредните емисии от сектор „Енергетика“, но не е записано ясно как това трябва да се случи – чрез затваряне на дадени мощности или временната работа на въглищните централи, припомни служебният вицепремиер.

Няма правна яснота, ако не се спази искането, колко пари ще се изплатят или дали въобще ще се изплатят, но ситуацията в Европа се промени и ангажиментите, които са изглеждали смислени преди, сега вече не изглеждат така.

Пеканов коментира, че въглищните централи преди са били на загуба, но сега с високите цени на тока и новата енергийна ситуация в Европа няма финансов смисъл България да закрива въглищните мощности, пише 24 часа.
 

Коментари

Новини Варна