IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
14:00 | 12 декември 2022
Обновен: 11:42 | 25 април 2024

Природен газ за зимата ще има, увери министър

Договорка е постигната с Турция и Гърция

По материала работи: Ставри Таргов
Природен газ за зимата ще има, увери министър

Ще имаме сигурност на доставките и диверсификация, а това ще окаже положително влияние и върху цените. Това коментира пред bTV министърът на енергетиката Росен Христов, който се завърна от Турция, където беше договорен нов терминал за втечнен газ.

„Ако успеем да се договорим с Гърция за определен капацитет от новостроящия се техен терминал, това ще ни даде възможност по-системно да доставяме втечнен газ. При необходимост Турция може да осигури и тръбен газ.

В момента преговаряме и с Италия, но там е доста по-сложно и по-скоро инцидентно. Гърция и Турция са държавите, които са ни най-удобни за разтоварване на танкове“, посочи Росен Христов.

„Газохранилището в Чирен е пълно със скъп газ, който беше доставен през август и септември. Няма недостиг на газ, а това означава, че цените трябва да останат на това положение.

Единственото, което пречи, е политиката на Нидерландия, която поиска таван от 275 евро. Това дава доста грешен сигнал за търговците. Нашата позиция е, че този таван не трябва да бъде над 150 евро“ , посочи енергийният министър.

Той коментира и спирането на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Росен Христов съобщи, че причината за това е бил авариен ремонт на парогенератор.

Коментари

Новини Варна